Јаке везе за будућност

Фирма из Врњачке Бање за тринаест година пословања сврстала се међу водеће у области телекомуникација

Радоје Трмчић

Радоје Трмчић

У време када смо таворили под међународним санкцијама 1993. године, Радоје Трмчић је основао у Врњачкој Бањи предузеће за изградњу телефонских постројења, производњу и услуге. За само тринаест година пословања, флексибилност и брзина овог предузетника у праћењу тржишних циклуса и нових технологија, али и решеност да у послу буде конкурентан и продуктиван, сврстали су Трмка-кабл у ред водећих фирми у области телекомуникационих технологија у Србији. У Врњачкој Бањи, на простору од око 1.000 квадрата, налази се производни погон, седиште предузећа и магацин. Ради ефикаснијег пословања и контроле започетих радова основали су и представништва у Београду и Чачку. Предузеће запошљава око 130 радника, а Радоје наглашава да највећи део профита улаже у њихов даљи развој и стандард. За осам радника Трмка-кабла изградио је у Врњачкој Бањи и куће за становање.

Трмка-кабл се бави изградњом телефонских мрежа, оптичких каблова, нискоградњом у области телекомуникација. За теренске послове поседују око осамдесет сопствених возила и машина.

Шарка донела срећу

Радоје Трмчић се радо сећа првог посла који је, пре петнаестак година, радио у општини Обилић на Косову. Када је, заједно са радницима, завршио све неопходне радове на објекту, очекивали су надлежну комисију која је требало да провери радове и „прими” зграду. Радоје се помало прибојавао њихових оцена, јер је знао да један извод није у потпуности прописно урађен, због камена који се налазио у непосредној близини објекта. Када је главни представник комисије на крају контроле кренуо да провери и спорни извод, из камена је излетела највећа змија шарка коју је Радоје до тада видео. Змија се промигољила и нестала у близини, а члан комисије се преплашен вратио и не погледавши извод. Оценио је да је на објекту све у реду. Тако је захваљујући шарки први посао Радоја Трмчића и запослених добио највише оцене, а радови на том објекту били су важна препорука за многобројне послове који су Трмка-каблу тек предстојали.

– Прикључујемо телефонске линије и постављамо неопходну мрежну инсталацију. Пружамо комплексна решења од идејног до техничког, а до сада смо у тридесетак градова у Србији поставили на стотине милиона пари каблова. Радници улазе у насеље и обављају посао од сечења и одвожења асфалта до ископавања земљишта, полагања цеви за телефонске каблове, монтирања, и радимо све радове до коначног прикључка телефона, каже Радоје Трмчић, власник Трмка-кабла.

Трагајући за иновативним решењима која представљају креирање оригиналне вредности за клијенте, а држећи се зацртаних планова и својих пословних принципа, предузеће је успело да се за кратко време нађе међу успешним телекомуникационим компанијама. Ту чињеницу потврђују бројни послови које су обавили у нашој земљи.

– Учествовали смо у изградњи и реконструкцији ТТ мреже у центру Београда. Завршили смо послове у Балканској, Призренској, делу Теразија, у Улици 27. марта, Рузвелтовој, Баје Секулића. Поред тога, послове телекомуникационог инжењеринга обављали смо у двадесетак „кабловских подручја” у Нишу, Пироту, Лесковцу, Врању, Владичином Хану и другим местима. Радимо и ископавања и подбушења путева и остале послове у области нискоградње, каже Трмчић.

Трмка-кабл, још увек у развоју, иде ка новим изазовима раме уз раме са реномираним конкурентима, стварајући сопствени бренд. Не само као име на тржишту, већ као пословни феномен који утиче на перцепцију и мотивацију корисника да сарађује са оним ко држи обећања, поштује уговоре и коме су потребе купца најважније.

Сарадња са Сименсом

Предузеће је квалитет и стручност доказало и кроз сарадњу са бројним институцијама и предузећима као што су Телеком Србија, Електропривреда, Телефонија, Тефонкабл, Енергозаштита, Телегруп, и другим фирмама. Партнери са којима сарађују знају да они могу да реше сваки проблем из области телекомуникација и да не гледају на радно време. Раде док посао не заврше.

Недавно су склопили уговор са компанијом Сименс са којом ће заједнички учествовати у изградњи и аутоматизацији пружних прелаза у целој Србији, али и ван наше земље. Користећи Сименсову опрему радници Трмка-кабла изводиће радове на пружним прелазима у Краљеву, Суботици, Рашкој и другим местима.

Пружне рампе, које ће Трмка-кабл израђивати у погонима у Врњачкој Бањи, биће аутоматизоване, а у кућицама у близини пруга налазиће се уређај и комплетна Сименсова електроника.

– Аутоматизација пружних прелаза знатно ће допринети сигурности путника у железничком саобраћају. На овај начин спречићемо велики број несрећа које су се до сада дешавале на нашим пругама због неисправне сигнализације. Са друге стране, сарадња са Сименсом представљаће значајно искуство у раду наших инжењера, а комплетан посао је одлична препорука за излазак на светско тржиште, објашњава Радоје Трмчић.

Куће за раднике

Компетентност Трмка-кабла проистекла је из комбинације младости, знања и искуства и то представља највеће богатство предузећа. Улажу у школовање стручњака, а најбоље шаљу на обуку, семинаре и конференције у Немачку, Швајцарску, Русију.

Од тридесетак инжењера, њих дванаест поседују лиценцу за пројектовање и руковођење изградњом телекомуникационе инфраструктуре и вршење стручних контрола. Радоје Трмчић понавља да су му запослени најзначајнији, јер су вредни и поуздани радници највећи капитал предузећа. Поред улагања у нове телекомуникационе технологије, куповину савремених оптичких каблова и инструмената за мерење, Трмчић је на себе преузео обавезу да за раднике предузећа изгради и куће.

– Изградили смо осам кућа у низу, величине око деведесет квадрата, за раднике Трмка-кабла. Једини критеријум за усељење био је уложени труд на послу и залагање за напредак фирме. Међу радницима који су добили кључ у руке има различитих профила, инжењера, монтера и једна спремачица. Нико од њих није очекивао кућу са опремљеним купатилима, плочицама, подовима, комплетно припремљеним за уношење намештаја. Осам кућа за раднике само је почетак. У наредном периоду куповаћемо станове и изградити још кућа за запослене, најављује Трмчић.

Наш саговорник сматра да на тржишту телекомуникација у Србији постоје солидни услови за пословање, иако посао није лако добити ни наплатити. Он сматра да би уз бољу организацију надлежних, у нашу земљу дошао велики број инвеститора спремних да овде уложе капитал. Са продајом предузећа Моби 63, наследника Мобтела, он очекује напредак у сектору телекомуникација.

– Добром продајом Моби 63 и увођењем новог, великог оператера у Србију улази нова конкуренција на тржишту. То ће неминовно довести до побољшања квалитета постојећих и развоја нових услуга. Сектор телекомуникација веома је занимљив за улагање страних инвеститора, а у Србији има доста фирми са којима би они могли да сарађују. Београд и Србија би ускоро могли да постану велико градилиште телекомуникационе инфраструктуре, а аналогне централе у потпуности замењене дигиталним, каже Радоје Трмчић.

Мирјана Вујадиновић

Podelite ovaj tekst: