JELENA BULATOVIĆ, SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA (SAM): Kako da poboljšamo konkurentnost Srbije

Kod merenja Globalnog indeksa konkurentnosti izuzetno je važno da odgovori menadžera ispitanika budu u skladu sa realnošću u Srbiji, da ne budu previše ni optimistički, a pogotovu ne pesimistički. Jer, ovaj indeks numerički oslikava gde se nalazimo u pogledu konkurentnosti u odnosu na sve druge zemlje sveta

Jelena Bulatović

Jelena Bulatović

Svetski ekonomski forum (WEF) već godinama ima formiranu metodologiju za merenje nivoa konkurentnosti – Globalni indeks konkurentnosti (GCI) u kojoj su značajne i ocene koje iz subjektivnog ugla daje poslovna javnost. U Srbiji je u taj projekat uključena i Srpska asocijacija menadžera (SAM). Jelena Bulatović, izvršna direktorka SAM-a, u intervjuu za Magazin Biznis govori o tom projektu SAM-a, ali i o drugim projektima u koje je uključena ova asocijacija, sa osnovnom orijentacijom na stvaranje boljih uslova za poslovanje i aktiviranje svih stvaralačkih potencijala privrede i srpskih menadžera.

Jelena Bulatović podseća na činjenicu da se poslovno okruženje svake zemlje, pa tako i Srbije, upoređuje sa drugim zemljama i da je najpoznatiji i najviše korišćeni indikator konkurentnosti jedne zemlje upravo – Globalni indeks konkurentnosti.

– Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN) je od 2011. godine lokalni partner WEF-a za izradu GCI izveštaja za Srbiju. Deo istraživanja među privrednicima se kombinuje sa podacima međunarodnih organizacija i na taj način se dobijaju vrednosti 12 indikatora konkurentnosti. Ti indikatori obuhvataju institucije, infrastrukturu, makroekonomsko okruženje, efikasnost tržišta rada, inovacije i slično, a njihova kumulativna vrednost daje rang jedne zemlje na svetskoj listi – podseća izvršna direktorka SAM-a.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • DODELJENE VIRTUS NAGRADE ZA 2014. GODINU Nacionalna nagrada za Hemofarm
  • 59. MEĐUNARODNI SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA Korak u budućnost
  • DODELJENO 12 PRESTIŽNIH MBA STIPENDIJA Usavršavanje najboljih srpskih menadžera
  • METODOLOGIJA STRATEŠKOG PREOKRETA ZA VLASNIKE MSP Ne tražite izgovor za neostvareno
  • POSLOVNA SAZNANJA Samo za uspešne
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Koučing – put uspeha
  • FILIP KOTLER I FERNANDO TRIAS DE BES: LATERALNI MARKETING (5) Životni ciklus proizvoda se dramatično skraćuje
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2015.
Podelite ovaj tekst: