JELENA GOLOČORBIN STOJADINOVIĆ: Pet uspešnih godina na konkurentnom farmaceutskom tržištu

Farmaceutska OTC kompanija Salveo ove godine obeležava petu godišnjicu uspešnog rada na teritoriji Srbije, a za konstantan rast i unapređenje poslovanja zaslužan je kreativan i proaktivan tim stručnjaka, saradnika i partnera.

Jelena Goločorbin Stojadinović

Jelena Goločorbin Stojadinović

Naravno, razvoj ne bi bio moguć bez izvrsne usluge i raznovrsne ponude farmaceutskih proizvoda koje je Salveo uveo na našem tržištu. Jelena Goločorbin Stojadinović, direktorka farmaceutske kompanije Salveo, kaže u razgovoru za Magazin Biznis da su se u prošlih pet godina dogodile brojne promene na farmaceutskom tržištu Srbije:

– Mi u firmi imamo običaj da kažemo kako je danas samo promena konstantna. Deo farmaceutskog tržišta u kome Salveo posluje – OTC (“over the counter”) tržište, odnosno tržište lekova koji se u apotekama izdaju bez lekarskog recepta, postalo je dosta atraktivnije nego što je to ranije bio slučaj, ne samo zbog pozitivnog trenda rasta već i zbog brojnih ograničenja koje nosi poslovanje sa lekovima koji se izdaju uz lekarski recept. Samim tim, tržište je postalo konkurentnije. Zatim, došlo je do “ukrupnjavanja” lanaca apoteka, kao i do udruživanja samostalnih zdravstvenih ustanova u grupacije koje zastupaju zajedničke ekonomske interese. Značajnu promenu na srpskom farmaceutskom tržištu donela je i odluka Ministarstva zdravlja da se omogući izdavanje lekova na recept i u privatnim apotekama. Ova promena je donela dosta izazova, kako u privatni, tako i u državni sektor apoteka.

• Koji su dominantni trendovi u vašoj industriji?
– Sigurno ste primetili da su apoteke sada “otvorenije”, prostranije a brojni proizvodi se nalaze ispred recepture, na dohvat ruke pacijentima. Na taj način, lekovi i medicinska sredstva se približavaju potrošačima. Izuzetno sam ponosna što je kompanija Salveo pionir u farmaceutskoj delatnosti kada je reč o uzimanju trebovanja u apotekama od strane saradnika putem mobilne aplikacije. Na ovaj način, porudžbina se automatski šalje u sistem veleprodaje koju apoteka odabere. Primenom inovativne tehnologije, štede se resursi svih učesnika u lancu nabavke robe. Rekla bih i da delovanje zasnovano na istraživanjima i merenjima postaje esencijalno za uspeh.

• Kakvi poslovni rezultati su postignuti u prethodnih pet godina?
– Osim konstantnog rasta prihoda, možemo se pohvaliti i time što smo izgradili stabilnu rmu i postali prepoznatljiv i pouzdan poslovni partner. Zatim, naš Prospan je na srpskom tržištu prisutan već 14 godina i ubedljivo drži prvu poziciju u market share-u biljnih proizvoda protiv kašlja.

Slogan Salvea – Inovativni koncept zdravlja – ne odražava samo kvalitetne inovativne proizvode koje zastupamo, već i način poslovanja. Naša Facebook stranica Biram Zdravlje broji preko 142.000 pratilaca, sa kojima svakodnevno komuniciramo aktuelne teme o zdravlju. Brojnim edukacijama lekara i farmaceuta doprineli smo razvoju struke. Društveno odgovornim projektima smo uspeli da donesemo osmehe na dečija lica, tako što smo, na primer, pedijatrijske čekaonice u nekoliko Domova zdravlja, pretvorili u “male bioskope” i podržali brojne humanitarne akcije.

• Koja će biti razvojna strategija kompanije na srpskom tržištu u narednom periodu?
– Imamo ambiciozne planove sa određenim proizvodima iz postojećeg portfolija. Već smo uradili jednu ozbiljnu segmentaciju tržišta koja nam je pomogla u odabiru pravca u kom želimo da se dalje razvijamo. Osim toga, u planu je lansiranje nekoliko novih proizvoda kojima se već sada radujemo, jer će predstavljati novitet i pravo osveženje na našem tržištu.

• Koji su vaši najuspešniji proizvodi, gde beležite najveći rast?
– Prospan je brend koji je najuspešniji u našem asortimanu, međutim, Isla pastile su u prethodnim godinama zabeležile značajan rast i smatramo da je to tek početak tj. da Isle imaju mnogo veći potencijal. Takođe, veliki rast beleži Tyrosur, proizvod u obliku gela i praška za rane i povrede na koži. To je proizvod koji svima nama može biti od koristi i preporučujem ga kao sastavni deo kućne apoteke.

• Na šta ste posebno ponosni?
– Posebno sam ponosna na Salveo tim i međuljudske odnose koji u njemu vladaju, na ljubav prema poslu koja se oseti u kolektivu. Negujemo mikroklimu u kojoj svako može da izrazi svoje mišljenje, u kojoj se feedback smatra kvalitetnim alatom za lični razvoj i u kojoj je uvek ispred svega – čovek.

Podelite ovaj tekst: