JOVANKA VIŠEKRUNA–JANKOVIĆ: Potrebna je čvršća veza između umetnosti i biznisa

U svetu su kompanije koje ulažu u umetnost oslobođene plaćanja nekih poreza. Zato je podrška umetničkim projektima čak i finansijski isplativa, a da i ne govorimo o filantropiji i o tome da velike i uspešne kompanije treba da razvijaju duh savremenog mecenarstva

Jovanka Višekruna-Janković

ArtLink je osnovan 2004. godine i prvi projekat koji je realizovan bio je orkestar NORBAL kao deo jednog velikog projekta „Nordic-Balkan culture switch“. Taj veliki program, iniciran i finansiran od strane Nordijskog saveta ministara, obuhvatao je sve oblasti umetnosti, a ArtLink je u stvari bio koordinator muzičkog dela, objašnjava početak rada ovog udruženja Jovanka Višekruna-Janković, umetnički direktor. U razgovoru za Magazin Biznis ona kaže da je ideja bila uspostavljanje saradnje, mosta između nordijskih i balkanskih zemalja, jer se došlo do zaključka da postoji vrlo malo informacija i slabo razvijena saradnja među institucijama kulture u ova dva regiona.

ArtLink je i nastao na inicijativu ljudi iz Nordijskog saveta ministara, a kao rezultat realne potrebe umetnika kod nas za uspostavljanjem veza i saradnje sa umetnicima iz regiona i sveta. Do sada je uspeo da razvije mrežu svojih saradnika i partnera u mnogim evropskim zemljama kao i da realizuje niz projekata uz učešće brojnih renomiranih svetskih umetnika i u partnerstvu sa uglednim institucijama kulture. Aktivnosti ArtLinka podržali su mnogi donatori, među kojima i Evropska kulturna fondacija i Fondacija braće Rokfeler, kao i Nordijski savet ministara, Norveško ministarstvo spoljnih poslova, gotovo sve strane ambasade i kulturni centri u Beogradu.

– Imamo i podršku predstavnika biznis sektora sa kojima ArtLink uvek gradi partnerski odnos, u kome se trudi da im obezbedi maksimalnu promociju. Jedan od glavnih partnera u dodeli nagrade „ArtLink Najperspektivniji mladi umetnik“ bila je kompanija Porsche, tačnije njihova marka automobila Audi, sa kojom smo tri godine zaredom dodeljivali ovu prestižnu nagradu. Naravno, moram da kažem da veliku podršku ArtLink ima od grada Beograda, posebno Sekretarijata za kulturu, zatim Ministarstva za kulturu i, ove godine prvi put, značajnu podršku opštine Stari grad.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: