Tomas Kolster u Beogradu: Goodvertising – održivi brendovi prave pozitivnu razliku

Tomas Kolster u Beogradu 17. aprila 2024., u okviru "Kampanje sa svrhom 2024" WARM UP-a

Tomas Kolster u Beogradu 17. aprila 2024., u okviru “Kampanje sa svrhom 2024” WARM UP-a

Pionir marketinga sa svrhom Tomas Kolster, poznatiji kao Mr. Goodvertising, govornik, ekspert i autor, održao je u Beogradu 17. aprila KEYNOTE prezentaciju «Goodvertising – održivi brendovi prave pozitivnu razliku» na Fakultetu organizacionih nauka, na poziv Katedre za marketing menadžment i odnose sa javnošću i u okviru događaja «KAMPANJE SA SVRHOM 2024» WARM UP. Održao je takođe i Masterclass radionicu «Kreativnost i brendovi za opšte dobro» u Marsh Open Space-u, saopštila je nevladina organizacija Žute pantalone.

Posle održane Masterclass radionice i predavanja u Beogradu, Tomas Kolster je ocenio da Srbija ima potencijal da razvije i otključa vrednost kroz održivost. “Moja prva poseta Srbiji pokazala je da postoji kreativnost i strast kompanija, neprofitnih organizacija i marketinške industrije, ali još uvek ima prostora za napredak. Održivost mora da izađe iz okvira odgovornosti i da se pretvori u mogućnost da se poveća vrednost, kao i da inspiriše građane i društvo u celini”, rekao je Kolster.

Prof. dr Tamara Vlastelica, profesor na predmetu Društveno odgovorni marketing izjavila je posle gostujućeg predavanja Tomasa Kolstera: „U našoj misiji da marketing i komunikacije učinimo više odgovornim i održivim, predavanje Thomasa Kolstera je bilo dodatna inspiracija i motivacija za budući konkretan profesionalni angažman i akademsko istraživanje u tom pravcu! Neophodan je redizajn biznis modela, proizvoda i usluga, a zatim i komunikacije, koji će doprineti transformaciji pojedinaca, odnosno većoj ličnoj društvenoj i ekološkoj odgovornosti potrošača“.

Dr Tamara Vlastelica, Tomas Kolster i Tijana Adamov Ignjatović

Dr Tamara Vlastelica, Tomas Kolster i Tijana Adamov Ignjatović

Prema rečima Tijane Adamov Ignjatović, osnivačice Festivala KAMPANJE SA SVRHOM i nevladine organizacije Žute Patalone, ideja za dolazak gospodna Goodvertising-a u Beograd bila je da se dodatno podstakne zajednica i da se pruži mogućnost za stacanje novog znanja: “Potrebno je redefinisanje modela kreiranja i stvaranje još efikasnije društveno odgovorne kampanje za dobrobit celog društva. Predavanje i Masterclass radionica u Beogradu su investicija u potencijale srpske CSR prakse i plodno tlo za nova pitanja i nove odgovore na temu održivosti, sa zajedničkom misijom a to je dobrobit i pojedinca i društva”, rekla je Tijana Adamov Ignjatović.

Kako se navodi u saopštenju, Tomas Kolster je autor knjiga „Goodvertising“  i „The Hero Trap“. Svojom prvom knjigom Kolster je popularizovao termin Goodvertising kako bi opisao oglašavanje koje donosi pozitivne ekološke i društvene koristi. Svojom drugom knjigom on je upozorio na postnamensko tržište i nužnost da kompanije u svojim kampanjama fokus usmere na ljude, njihove potrebe i ponašanja, koje će dovesti do održivog rasta. Svojim glasnim, a često i provokativnim stavovima o vrednostima, o društvenoj i ekološkoj odgovornosti i liderstvu, Kolster neprestano osporava status quo.

Poslednjih deset godina Tomas Kolster je u prvim redovima oglašavanja kao pokretačke snage Goodvertising-a – oglašavanja za opšte dobro. Savetovao je kompanije sa liste Fortune 500 i radio na više od 70 tržišta. Tomas je ocenjivao radove o uticaju i održivosti na mnogim svetskim renomiranim advertising festivalima poput Cannes Lions i D&AD. Piše za The Guardian, Ad Age i Adveek i svakog meseca se pridružuje Adage podkastu “Purpose Hits and Misses”, kritički se osvrćući na globalne kampanje. Zajedno sa platformom za klimatska rešenja – Nemamo vremena, Kolster vodi striming emisiju pod nazivom Climate Punk, u kojoj intervjuiše različite pojedince koji se bave pitanjima borbe protiv klimatskih promena. Član je i Saveta za održivost Međunarodne asocijacije za oglašavanje (IAA), Saveta za uticaj D&AD-a i Act Responsible.

Kako navode organizatori, KAMPANJE SA SVRHOM su prvi Festival društveno odgovorne komunikacije u Srbiji i jedan od prvih takve vrste u svetu. Održava se od 2021. godine. Festival je inspirisan rečenicom Marija Montesori koja kaže: “Sva naša nastojanja za dobrobit čovečanstva znače da sve radimo prvo za dete”. Inicijator i organizator – udruženje «ŽUTE PATALONE – Inicijativa za proučavanje detinjstva i Koncept inkubator društvene odgovornosti upravo ima za cilj podsticanje društeno odgovorne komunikacije namenjene dobrobiti dece i pojedinca, a sam Festival ima za cilj da prepozna, nagradi i podstakne društveno odogovornu komunikaciju namenjenenu dobrobiti deteta, pojedinca i društva u celini. https://kampanjesasvrhom.com/

Podelite ovaj tekst: