Kasperski vikend o sajber bezbednosti

Čak 61 odsto velikih kompanija imalo je problema sa zlonamernim softverom – malverom koji uključuje viruse, takozvane „crve“, „Trojance“ i druge, a šteta od jednog takvog incidenta prosečno je iznosila 720.000 dolara

Kada je reč o malim i srednjim preduzećima, čak 96 odsto njih susrelo se sa makar jednom eksternom pretnjom po njihove IT sisteme tokom proteklih 12 meseci, od čega je svaka peta rezultirala gubitkom osetljivih podataka. Takođe, čak 87 odsto malih biznisa doživelo je takozvane „interne pretnje“ koje su bile rezultat ranjivosti softvera i pogrešnih poteza samih zaposlenih.

Ovo su neki od podataka koje su predstavnici kompanije Kasperski Lab saopštili novinarima iz 15 evropskih zemalja tokom Vikenda sajber bezbednosti (Cyber Security Weekend) u Varšavi od 27. do 30. novembra.

Tokom ove godine Svetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu bilo je najveća „inspiracija“ za sajber kriminalce, a stručnjaci Kasperskog predviđaju da će u 2015. godini na meti posebno biti sistemi plaćanja, uz sve prisutniju korporativnu sajber-špijunažu. S obzirom na to da je najslabija karika u lancu zaštite, i pored najsavremenijih antivirusnih platformi, uvek čovek, oni kompanijama savetuju da na vreme obuče svoje ljude, redovno ažuriraju softver i prave rezervne kopije (bekap), kao i da upravljaju pristupom internetu.

Podelite ovaj tekst: