KORPORACIJA KOJA JE KINU UČINILA TEHNOLOŠKOM SILOM: Američki problem: kako zaustaviti Huavej

Najveći proizvođač mobilnih telefona i najveći isporučilac telekomunikacione opreme, glavni je povod za hladni rat između dve ekonomske supersile. Kako je došlo do toga da jedna seoska manufaktura za elektronske sklopke i preprodaju jeftinih telefona, osnovana 1987. u Šendženu, izraste u paradigmu američke panike zbog svestranog napredovanja Kine – ekonomskog, vojnog i geopolitičkog

Ren Žengfej, osnivač i današnji glavni menadžer Huaveja

Popularan je širom sveta zbog kvaliteta i prihvatljivih cena. Na tržištu mobilnih telefona prestigao je Samsung i Epl. Još od 2015. najveći je isporučilac infrastrukture za mobilnu telefoniju: baznih stanica, rutera, modema, antena i sklopki. U 170 zemalja zapošljava 194.000 ljudi, ostvarujući godišnji prihod od 123 milijarde dolara.

Dakle, Huavej (Huawei) je razlog što, po rečima Vilijema Bara, člana kabineta predsednika Donalda Trampa „prvi put u istoriji, Sjedinjene Države ne predvode ulazak u novu tehnološku eru“. Huavej je, naime, nesporni lider u tehnologiji nove generacije mobilne telefonije poznate kao 5G, od koje se očekuje da u ovoj deceniji transformiše kako komuniciramo i kako proizvodimo, da sveopštim povezivanjem uređaja i ljudi omogući novi iskorak i u tome kako radimo i kako se družimo, čije konture već naslućujemo. Ta tehnologija je inače kontroverzna i povod za mnoge teorije zavere, ali to je druga i, u svakom slučaju, sporedna priča.

Huavej je istovremeno i jedina kineska korporacija koja je istinski globalna. Simbol je sveukupnog napredovanja Kine i kao takva u središtu je hladnog rata dve najveće ekonomske sile. Amerika, od kako je predvodi Donald Tramp, na sve načine nastoji da je, sankcijama, administrativnim zabranama i pritiscima na saveznike, istisne sa zapadnih tržišta (a u krajnjem ishodu izbaci iz biznisa).

Kako je došlo do toga da jedna seoska manufaktura za elektronske sklopke i preprodaju jeftinih telefona, osnovana 1987. u gradu Šendženu (koji iste godine, valjda zbog svoje blizine sa tada britanskim Hongkongom, postaje prva Specijalna ekonomska zona) za nešto više od tri dekade, izraste u paradigmu američke panike zbog svestranog napredovanja Kine – ekonomskog, vojnog i geopolitičkog?

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U KALEIDOSKOPU – EKONOMIJA & BIZNIS
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • KOLIKO JE PANDEMIJA UTICALA NA PROCESE AKVIZICIJA U SRBIJI: Kupovina i prodaja kompanija nakon korone
  • BIZNIS DODATAK: HR U SRBIJI
  • MENADŽERSKI VODIČ: Tračevi opstaju, manje kancelarijskih romansi
  • POSLE TRI MILIONA TURISTA 2019., SALCBURG SADA POLUPRAZAN: Mocartov grad bez Japanaca i Kineza
  • TV SLIKE I PRILIKE: Najskuplje plaćena pesma
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2020.
Podelite ovaj tekst: