UVOD U BIZNIS: Koliko mlrd. dolara i evra treba za Z. Balkan

Kraj septembra i početak oktobra prošao je u znaku dve vesti koje su “zatrpale milijardama” države Zapadnog Balkana.

Piše: Radojka Nikolić

Prva: Američka razvojna agencija (DFC) zvanično počela sa radom u Srbiji, a druga: Investicioni plan Evropske unije za ZB. Šta je glavna poruka i jednog i drugog “projekta”? Suština je da treba pomoći Zapadnom Balkanu da se brže razvija, pre svega kroz izgradnju velikih infrastrukturnih projekata, kako bi se obezbeđivanjem boljih uslova života, postepeno podizao nizak nivo životnog standarda i ljudi zadržavali u ovim državama, koje su trenutno najnerazvijeniji deo Evrope, u poređenju sa članicama EU.

I, šta se u takvim prilikama stavlja u prvi plan? – Pa, milijarde! Tako su, na primer, brojni srpski zvaničnici, čim je stigao američki DFC, počeli da naglašavaju da DFC ima budžet od 60 milijardi dolara godišnje. Sa druge strane, kad je predstavljen Investicioni plan za Zapadni Balkan, odmah je naglašeno da devet milijardi evra stiže direktno, a posrednim putem i dva puta više! I kad to vidite i čujete, ako ste realista, “obema nogama na zemlji” a ne u oblacima, kako da se ne zabrinete da vas ne “pogodi” neka od tolikih milijardi?!

Jer, stvari nisu baš tako ružičaste, kao što izgledaju. Na našu žalost. Prvo, što se tiče DFC-a, neće oni taj svoj celi godišnji budžet od 60 milijardi dolara sručiti na Zapadni Balkan, niti baš u Srbiju, “najveću ekonomiju na Zapadnom Balkanu”, kako naši političari vole da istaknu. Zapravo, DFC još nije ni okvirno najavio o kojim iznosima ulaganja je reč, niti su precizirani projekti u koje će se uložiti novac. To uložiti, treba čitati kao – kreditirati, jer je reč o instituciji koja kreditira određene infrastrukturne projekte u kojima je država zajmoprimac. Što će reći – država je najsigurniji korisnik zajma, jer je naplata garantovana! Dakle, niti još znamo koliko će nam milijardi “zapasti” od tih 60, niti znamo koji će se projekti realizovati, niti znamo kolike će kamate biti, ni koliko će godina trajati izgradnja, ni koliko dugo ćemo vraćati zajam… Ali, zato nam zvaničnici radosno objavljuju da “DFC raspolaže budžetom od 60 milijardi dolara”.

Ali, ako vas “ne strefi” neka dolarska, moguće je da vas “pogodi” evro milijarda! Jer, Investicioni plan za Zapadni Balkan nudi devet milijardi evra bespovratnog novca za šest država našeg podneblja. I objava tog plana je izazvala buru oduševljenja naših zvaničnika. Neki su potpuno pogrešno objašnjavali kako je, eto, sada to odgovor EU na dolazak DFC i SAD na ZB, te kako je reč o velikim sredstvima, što bespovratnim što dodatnim koja će stići kroz multiplikaciju. Pogrešno je smatrati da je reč o takmičenju EU i SAD, jer je taj Investicioni plan za ZB pripreman mesecima unazad, takoreći, nekoliko godina. A još pogrešnije je smatrati da su to velika sredstva. Jer, iznos od devet milijardi se odnosi na šest država ZB i na period od šest godina – od 2021. do 2027. godine, a sredstva će se odobravati, opet, pod posebnim uslovima. Neće se deliti kao pomoć. Rasporedite iznose, pa ćete videti da to i nije baš mnogo, imajući u vidu siromašne ekonomije država Zapadnog Balkana.

A koliko milijardi treba da bi se jedna ekonomija učinila razvijenom, možda najbolje pokazuje primer integrisanja Istočne u Zapadnu Nemačku. Evo, 3. oktobra su proslavljene tri decenije od tog istorijskog ujedinjenja; u tom periodu je uloženo preko 2.000 milijardi evra da bi se Istočna Nemačka, sa 17 miliona stanovnika, približila nivou razvoja koji ima Zapadna Nemačka. I još nisu u tome sasvim uspeli. Razlika je oko 25 odsto. Zapadni Balkan ima oko 18 miliona stanovnika. Pa, računajte koliko će nam vremena biti potrebno da se približimo ekonomski razvijenim državama.


U ovom broju još i …

  • U KALEIDOSKOPU – EKONOMIJA & BIZNIS
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • KOLIKO JE PANDEMIJA UTICALA NA PROCESE AKVIZICIJA U SRBIJI: Kupovina i prodaja kompanija nakon korone
  • BIZNIS DODATAK: HR U SRBIJI
  • MENADŽERSKI VODIČ: Tračevi opstaju, manje kancelarijskih romansi
  • POSLE TRI MILIONA TURISTA 2019., SALCBURG SADA POLUPRAZAN: Mocartov grad bez Japanaca i Kineza
  • TV SLIKE I PRILIKE: Najskuplje plaćena pesma
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2020.
Podelite ovaj tekst: