KROZ EVROPU: Do Salcburga i natrag, 1.800 km automobilom u doba korone

Za prelazak dve granice potrebna vam je dokumentacija, a prvenstveno negativan PCR test. Posle Segedina, kroz Mađarsku i Austriju, do Salcburga i, praktično, do granice sa Nemačkom, vozite se paralelno sa stotinama kilometara dugom kolonom kamiona, logističara, transportera, šlepera… Centralna Evropa radi punom parom, privreda se oporavlja, samo su turizam, ugostiteljstvo i usluge – teški ranjenici

Tranzit kroz Mađarsku: Mapa kretanja sa označenim pumpama na kojima smete da stanete

U Salcburg sam ranijih godina stizala avionom ili vozom, preko Beča. Udobno je bilo i jedno i drugo. Da mi je neko rekao, pre nekoliko godina, da ću automobil sama voziti i da ću putovati gotovo 14 sati u jednom pravcu, uključujući zadržavanja na granicama i pauze, pomislila bih – kakva ludost! Ali, evo, i to se dogodilo. Razlog: pandemija korona virusa covid-19 gotovo da je ukinula letove. Zbog porodično-poslovnih razloga, morala sam na put koji je predstavljao jedinstvenu avanturu, u potpunosti diktiranu pandemijom.

Naravno, prvo sam se raspitivala da li je neko putovao kroz Mađarsku i Austriju prošlih meseci, kakvi su granični prelazi, kakav je „tretman putnika“ na granicama i slično. Blic anketa, među različitim kategorijama poznanika, prijatelja i poslovnih prijatelja pokazala je da – niko nije prelazio tu rutu u skorije vreme! Dakle, ništa. Nema informacija koje mogu koristiti kao tuđe iskustvo. Ostale su mi zvanične informacije i zabeleške sa društvenih mreža. Najvažnije su bile informacije sa zvaničnih sajtova ambasada zemalja kroz koje se prolazi. Otuda i moja preporuka: držite se svega što tamo piše. Drugačije ne može. Nema „gledanja kroz prste“ na granicama.

A to znači: pasoš, PCR test – negativan, naravno, pozivno pismo sa „debelim“ porodičnim ili poslovnim razlogom za ulazak u zemlju, adresa boravka sa ugovorom o stanu ili dokaz za adresu firme, rezervacije hotela i slično, krštenice na nemačkom i engleskom jeziku, ako je u pitanju dokaz za srodstvo, putno osiguranje koje uključuje i covid-19, matični i poreski brojevi onoga koga posećujete – ukratko, svi podaci čija se tačnost može proveriti na internetu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U KALEIDOSKOPU – EKONOMIJA & BIZNIS
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • KOLIKO JE PANDEMIJA UTICALA NA PROCESE AKVIZICIJA U SRBIJI: Kupovina i prodaja kompanija nakon korone
  • BIZNIS DODATAK: HR U SRBIJI
  • MENADŽERSKI VODIČ: Tračevi opstaju, manje kancelarijskih romansi
  • POSLE TRI MILIONA TURISTA 2019., SALCBURG SADA POLUPRAZAN: Mocartov grad bez Japanaca i Kineza
  • TV SLIKE I PRILIKE: Najskuplje plaćena pesma
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2020.
Podelite ovaj tekst: