Козји сир са обронака Сврљишких планина

Српско-бугарска фирма „Борјана“ купила запуштену фарму белопаланачког ПИК-а, обновила објекте и формирала стадо од преко петсто коза које, зависно од сезоне, дају око хиљаду литара млека дневно

svrljiske-planineФарму на обронцима Сврљишких планина, која је сада у власништву пиротске фирме „Борјана“, подигао је 1986. године Пољопривредно-индустријски комбинат Бела Паланка. Имала је 3.500 оваца и 500 коза. Радила је десетак година, а затим је са пропашћу овог комбината напуштена. У срцу планине, окружена зеленим пространством нетакнуте природе, зврјала је празна и из године у годину пропадала све до 2008. године, када је имовину ПИК Бела Паланка купила фирма „Борјана“ из Пирота.

– Објекти су били руинирани, пуне две године смо радили на њиховој обнови и санацији, а онда смо почели да купујемо козе. Определили смо се за козе, јер сматрамо да то има добру перспективу. Тренутно имамо петсто коза. Базирамо се на сопственој производњи и већ три године остављамо по 220 женских јаради за приплод. Сваке године вршимо селекцију животиња по кондицији, млечности, успешности прилагођавања овом подручју, каже за Економетар Славиша Николић, заменик директора „Борјане“, задужен за фарму и млекару „Натура“.

На фарми су сада четири сорте коза – санска, алпино, домаћа балканска и мешане сорте. По Николићевим речима, убудуће ће их бити три – санска која се показала као најбоља по млечности, чиста алпино раса која се веома успешно прилагођава нашем поднебљу, а такође је добре млечности и мешана санско-алпска раса.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СИМЕНС ОРГАНИЗОВАО „ДАНЕ ИНДУСТРИЈЕ“ У СУБОТИЦИ Квалитетнија производња, уз мање трошкове
  • ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ДЕСЕТО ТАКМИЧЕЊЕ ТРАЈЕ ДО 10. ЈУНА Најбоља технолошка иновација 2014.
  • НЕСВАКИДАШЊА ЕПИЗОДА СА НОВОСАДСКОГ ПОЉОПРИВРЕДНОГ САЈМА Комерцијална банка помаже малом Матеји
  • СЕДМА ПРОЛЕЋНА ШКОЛА ПРЕДУЗЕТНИШТВА ПОСЛОВНОГ ФАКУЛТЕТА ИЗ ВАЉЕВА И ИНСТИТУТА ЗА ОДРЖИВИ РАЗВОЈ УНИВЕРЗИТЕТА СИНГИДУНУМ Предузетништво излази из оквира класичног модела учења
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ЂЕНЕРАЛИ ПРЕУЗЕО ВЛАСНИШТВО НАД ДЕЛТА ЂЕНЕРАЛИ ОСИГУРАЊЕМ Ђенерали на новом старту
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (2) Иновација је спонтана и непредвидива
  • Следећи број Економетра излази 8. јула 2014.
Podelite ovaj tekst: