ПРЕДУЗЕТНИШТВО МЛАДИХ У СРБИЈИ: ПРЕПРЕКЕ И ПРЕДНОСТИ

Као главне препреке за започињање бизниса млади предузетници наводе финансијски ризик, лоше услове за приступ финансијским фондовима, скупе и компликоване процедуре, али и непостојање јасне политике стимулације од стране државе. Ипак, потенцијал постоји, а за његов развој потребни су систематски подстицаји и гајење предузетничког духа, као и унапређивање пословне климе и предузетничког образовања

preduzetnistvo-mladihМлади у Србији углавном не планирају покретање сопственог бизниса у наредних неколико година. Како показује већина најновијих студија и истраживања, предузетништво се међу млађом популацијом сматра подухватом за храбре и оне склоне авантуризму, а то је првенствено резултат негативне перцепције пословне климе у земљи. Недостатак финансијских средстава и скупе и компликоване процедуре на самом су врху „разлога против“ уласка у предузетничке воде.

Ипак, постоје и примери младих људи који су свој предузетнички дух и иницијативу претворили у успешне бизнис приче и развили фирме које врло често својим квалитетом превазилазе домаће тржиште.

Развијање предузетничког духа и формирање младих предузетника са образовањем и вештинама неопходним за пословни успех, веома су важни за подстицање економског раста и смањење незапослености у Србији. Стручњаци сматрају да једини начин да се будуће генерације мотивишу да размишљају о пословној будућности која зависи само од њихове иницијативе, представља системско постављање рада са младим људима кроз све нивое образовања, од основног до високог.

Услови – далеко од идеалних

Доцент др Жељко Текић, руководилац Центра за предузетништво младих Факултета техничких наука у Новом Саду, сматра да су услови за предузетништво младих далеко од идеалних.

– Пословна клима је оптерећена дуготрајном кризом, одраста се у систему који је склон лошој селекцији, образовни систем је нефлексибилан. Међу добрим делом младих постоји жеља за запошљавањем у јавном сектору, а практично не постоје фондови ризичног капитала. Нема јасно промовисаних узора, држава се овим питањем не бави на систематски начин… С друге стране, и поред свега тога постоје примери који охрабрују – млади људи који су развили успешне светске компаније и који нису изговор налазили у држави. Ја на ово гледам као на показатељ потенцијала који поседујемо и колико тога може бити урађено уз мало систематског унапређења окружења и мало више иницијативе – каже Текић у разговору за Економетар.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СИМЕНС ОРГАНИЗОВАО „ДАНЕ ИНДУСТРИЈЕ“ У СУБОТИЦИ Квалитетнија производња, уз мање трошкове
  • ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ДЕСЕТО ТАКМИЧЕЊЕ ТРАЈЕ ДО 10. ЈУНА Најбоља технолошка иновација 2014.
  • НЕСВАКИДАШЊА ЕПИЗОДА СА НОВОСАДСКОГ ПОЉОПРИВРЕДНОГ САЈМА Комерцијална банка помаже малом Матеји
  • СЕДМА ПРОЛЕЋНА ШКОЛА ПРЕДУЗЕТНИШТВА ПОСЛОВНОГ ФАКУЛТЕТА ИЗ ВАЉЕВА И ИНСТИТУТА ЗА ОДРЖИВИ РАЗВОЈ УНИВЕРЗИТЕТА СИНГИДУНУМ Предузетништво излази из оквира класичног модела учења
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ЂЕНЕРАЛИ ПРЕУЗЕО ВЛАСНИШТВО НАД ДЕЛТА ЂЕНЕРАЛИ ОСИГУРАЊЕМ Ђенерали на новом старту
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (2) Иновација је спонтана и непредвидива
  • Следећи број Економетра излази 8. јула 2014.
Podelite ovaj tekst: