Kvalitet povezuje

Srbija je već četiri godine strateški partner kompanije čiji su proizvodi više od osam decenija sinonim za vrhunsku niskonaponsku elektroopremu

Aerodrom “Nikola Tesla“ u Beogradu, salon “poršea”, tržni centar Milenijum, sportski centar Kovilovo, novosadski Merkator, samo su neka od markantnih poslovnih imena koja čine veliku grupu domaćih partnera moćne kompanije Schrack (Šrak), utemeljene 1920. godine u Beču. Rodonačelnik jedne od najstarijih evropskih korporacija za proizvodnju niskonaponske elektroopreme bio je dr Eduard Šrak, pronalazač i biznismen, koji je u svoju radnu biografiju upisao više od 60 patenata, od optičkog sistema za merenje zemljišta,”triotron“ radio-cevi, do prvog utičnog releja i telefonskih centrala.

Sa više od 5.000 zaposlenih bio je to moćni koncern čiji osnivač nikada nije imao ambicije da poslovanje proširi izvan granica Austrije, ali je zato tesno sarađivao sa jednim Eriksonom, na primer, sa kojim je često razmenjivao vlasništvo nad kompanijom.

Prva proizvodnja

Šrak je sa dve domaće privatne firme potpisao ugovor o proizvodnji poliesterskih ormana za električne instalacije. Oni će se izrađivati po originalnim projektima Šraka, uz sve garancije kvaliteta koje pruža matična kompanija. 

Uprkos skromnosti osnivača i odsustvu njegove želje da proširi imperiju, kompanija Šrak je kasnije otvorila filijale u Belgiji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Rumuniji. Pre četiri godine, korporacija koja je u prošlom veku pisala istoriju industrije, prepoznala je u Srbiji perspektivnog strateškog partnera, što je rezultiralo osnivanjem posebne firme u Beogradu i biroa u Novom Sadu i Nišu.

Pod sloganima “Kompetentnost povezuje“ i “Sve na jednom mestu“ Šrak je na ovim prostorima već utvrdio svoje visokopozicionirano mesto među svima koji znaju šta su kvalitetne niskonaponske komponente, elektro i IT ormani ili oprema za strukturno kabliranje. Jednostavnije rečeno, logo Šraka može se naći na automatskim osiguračima, prekidačima snage, rasveti za enterijere i industrijske pogone, energetskim i IT kablovima, peč-panelima za kompjuterske mreže.

Pored vrhunskog kvaliteta koji se podrazumeva i koji pokrivaju svetski priznati sertifikati, Šrak svojim poslovnim partnerima, odnosno korisnicima pruža optimalna rešenja i direktnu komunikaciju, što olakšava i pojevtinjuje svaku investiciju ili izgradnju objekta. Takođe nudi i brzu isporuku, korektnu cenovnu politiku i garancije za prodatu robu.

– Šrak nikako nije trgovačka kuća koja samo prodaje svoje proizvode, već je i kompanija koja izgrađuje dugoročne i kvalitetne partnerske odnose sa kupcima – kaže Nenad Rebić, generalni direktor Schrack Technik u Srbiji. – Zato smo za samo četiri godine napravili uspešan prodor na domaćem tržištu i 2006. ostvarili bruto promet od dva i po miliona evra, koji će ove godine biti uvećan za 700.000 evra.

Šrak u Beogradu čine 25 zaposlenih, od kojih su 15 elektroinženjeri. Poslovni prostor je na Voždovcu a tu su uložena zamašna sredstva. Roba vredna 800.000 evra lageruje se u magacinu koji će uskoro biti adaptiran i proširen na 1.500 kvadratnih metara.

Inženjer Kruno Ožanić, direktor izvoza i razvoja tržišta u bečkoj centrali Šraka, ističe da je osnovni proizvod koji nude kupcima, uz vrhunsku opremu, sigurnost i komforna upotreba, što omogućava klijentima da mirno spavaju. Takođe, saveti i trajna podrška koja stvara dugoročne partnerske odnose.

Rebić dodaje da je to sve u skladu sa filozofijom kompanije koja u prvi plan ističe tesnu saradnju sa kupcima, pronalaženje optimalnih rešenja i direktan pristup svakom korisniku njihovih proizvoda. Princip našeg poslovanja, naglašava, jeste da sve što mu treba kupac može da pronađe na jednom mestu, a to je i garancija osiguravajućim kućama da se zna poreklo robe i kvalitet koji ne dozvoljava neprijatna iznenađenja. Zato su Šrakovi proizvodi među malobrojnima čije se kineske replike još nisu pojavile na tržištu, što je još jedna garancija da Schrack logo znači i Schrack kvalitet.

S. Andrić
Podelite ovaj tekst: