Машта тражи доброг столара

Са дипломом грађевинског инжењера и деценијом сигурног државног посла, Жељко Благојевић је узео у руке позајмљене алате и почео да прави намештај, са идејом да му муштерија не сме наћи замерку

Жељко Благојевић

Жељко Благојевић

Када је схватио да му је хоби прерастао у редован посао и стални извор прихода Жељко Благојевић је пре годину дана отворио фирму “Еуропростор”.

– Када сам имао највише посла и наруџбина, кренуо сам у потрагу за новим клијентима. Јер, посао се не тражи када га немаш. Онда је већ касно. Посао је бескрајна трака, као бицикл који не смеш престати да возиш јер падаш – каже Благојевић.

Зараду даје купац

Пре него што је почео, прво из хобија а потом и професионално, да склапа намештај и уређује ентеријер променио је низ послова. Читаву деценију имао је и сигуран посао у државној служби, али са дипломом Грађевинског факултета и у породици стеченим знањима из обраде дрвета и уређења простора тражио је прилику за сопствену креативност. Оно што је у почетку радио код куће за пријатеље, прерасло је у предузеће које и даље ради на препоруку – Благојевић каже да је тек недавно направио први рекламни летак како би га потражио и неко непознат. До сада су увек задовољни клијенти његово име препоручивали следећој заинтересованој муштерији.

– Моја зарада и зарада мојих шест радника је код клијента. Морамо отићи по њу и зарадити је прецизношћу, квалитетом, поштовањем рокова и лепотом – каже Благојевић.

Приватно предузеће “Еуропростор” из Суботице, улица Жарка Зрењанина, бави се израдом намештаја и комплетним уређењем ентеријера. Жељко Благојевић за сада запошљава шест радника и каже да је у непрестаној потрази за новим квалитетним столарима. Његова пословна филозофија изградила је стратегију за ово предузеће неколико година унапред.

Бити најбољи

– Не желим да будем међу најбољима, већ најбољи. У овом послу постоји доста фирми које се, декларативно, баве истом делатношћу али не доживљавам их као истинску конкуренцију. Јер, наши погледи на тржиште и на клијенте се разликују – каже Благојевић.

Он тврди да на естетском нивоу негује потпуно другачији приступ. Стан, односно кућа и намештај нису две одвојене целине, они би требало да се стапају и да намештај настаје готово истовремено са зидовима просторије. Такво планирање неколико корака унапред код нас се још не примењује, или бар не широко, и Благојевић верује да посла за њега има још код пројектовања стамбеног простора.

– Култура становања и естетски и функционални критеријуми и захтеви већине нашег становништва су још увек на ниском нивоу. Људи се селе у веће, лепше станове и куће и у њих уносе исти стари намештај и навике о уређењу простора. Својим решењима нудим им промену која ће им пре свега улепшати простор и бити функционална – наставља Благојевић.

Савршена израда

Оно по чему још жели да се издваја јесте квалитет радова, не сме се догодити да нека фиока “не клизи”, или да врата ормара стоје укриво, да је нешто негде загребано или да посао није завршен у договореном року. Поставио је високе стандарде и неретко сам засуче рукаве и ноћу са мајсторима довршава посао или иде на монтажу намештаја. Високи квалитет условио је још једну карактеристику његовог пословања.

– Ни ја, ни моји радници или родбина за сада не можемо да приуштимо да имамо намештај који производимо. Ми немамо новца за то, јер све што се заради, одлази у куповину сировине и алата. Али зато ми правимо намештај који је у стању да човеку пружи осећај лепоте, угодности и да му буде користан.

Иако прихвата све врсте уређења простора, Жељко Благојевић свој посао усмерава пре свега на прављење намештаја за најмлађе. По светским стандардима у узрасту до 20. године намештај се мења три пута у дечијој, односно младалачкој соби. То је и простор за изразиту креативност, за маштовито играње бојама и облицима. Друга линија пословања односи се на израду кухиња које, по правилу, захтевају увек другачију, специфичну комбинацију. Због тога планира да отвори линију и продајни салон за кухињски намештај до кога се долази у року од 24 часа. Од припремљених елемената ствара се јединствена комбинација и одмах монтира у дому наручиоца.

Нови дизајн

Однедавно, са дизајнерком Наташом Филиповић Жељко Благојевић се упустио у израду лампи и оне које су пројектовали, равних сведених линија и облика већ су добиле запажен публицитет у домаћим часописима посвећеним дизајну. Ипак, Благојевић не заборавља да линију исцртану у игри маште у материјалу може да прати само рука искусног и доброг столара. Због тога се вајка да је недостатак квалитетне и одговорне радне снаге његов највећи проблем, али и рад на црно.

– Оно што је непријатељ читавог економског система друштва, “убија” и мој посао – каже Благојевић и сматра да је илузија да ће породичне радионице донети просперитет. – Бизниси у оквиру породице су превазиђени, сматра овај грађевински инжењер. – Нама су потребна мала предузећа која су способна да одговоре тржишту и једино она могу да запосле нове људе.

Катарина Ивановић

Podelite ovaj tekst: