MENADŽERSKI VODIČ: Pobuna Generacije Z

Leto koje je upravo minulo, u Kini je obeleženo začetkom jednog nesvakidašnjeg pokreta pripadnika „Generacije Z“, koji je zaličio na pobunu, zbog čega je, kontrakampanjom vlasti i zvaničnih medija, brzo demontiran.

Džek Ma

Džek Ma, osnivač Alibabe i kreator formule 996

Počeo je krajem aprila kada je 31-godišnji Luo Huadžong na popularnoj društvenoj mreži Kine objavio „selfi“ na kome je „u horizontali“ uz poruku „izležavanje je pravda“.

Usledio je i „manifest“ u kome je pledirao kako svako ima pravo da odabere „spori“ životni stil, a da su glavni elementi njegovog „kuliranje“, lenstvovanje i prihvatanje tek ponekog posla koji mu omogućava da preživi.

Na Luovo iznenađenje, ta objava je postala „viralna“, stekla je mnoge pristalice i simpatizere, koji su sa ostalima podelili da im je zajedničko uverenje da je izležavanje („tang ping“ na kineskom, „laying flat“ na engleskom) u stvari iznuđeni odgovor na činjenicu da je rad postao nepodnošljiv i da je nerad u stvari otpor takvom stanju stvari.

Za zapadne medije ovo je potom postalo zanimljiva letnja tema i povod da se skrene pažnja na neke elemente kineske radne kulture koja joj je omogućila da postane druga ekonomija sveta, sa pretenzijama da u dogledno vreme bude i prva.

Reč je o žestokoj međusobnoj konkurenciji mladih pripadnika kineske srednje klase, koji, da bi isprednjačili toj svakodnevnoj utakmici, sve češće rade po „formuli 996“: od devet ujutru do devet uveče, šest dana u nedelji.

Tu formulu osmislio je Džek Ma, jedan od najpoznatijih kineskih kapitalista, osnivač Alibaba platforme za onlajn trgovinu, koja je konkurent američkom Amazonu. Podržan je od kolega i kineskih menadžera koji žestoki radni tempo pravdaju zvaničnim narativom Partije da je to žrtvovanje koje je neophodno za uspon nacije.

Pripadnicima „Generacije Z“– onima rođenim 1997. i 2012, dakle posle „milenijalaca“ – tempo 996 je neko vreme odgovarao jer im je omogućavao da podižu svoj životni standard i društveni status, koji podrazumevaju stalni rast potrošnje, zasnivanje porodice, kupovinu stana, upisivanje dece u elitnu školu i štošta još.

Foto: indianarrative.com

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAKO NIS DIGITALIZUJE I BENZINSKE STANICE: Pet miliona litara goriva za godinu dana, putem aplikacije „Drive.Go“
  • U SRBIJI SU NASTALI NEKI OD NAJVEĆIH REGIONALNIH BRENDOVA: Globalna lokalizacija svetske privrede
  • ZA NEPOSREDAN PRISTUP SISTEMU ELEKTRONSKIH FAKTURA OMOGUĆENA SU DVA TEHNIČKA REŠENJA: Kako će startovati elektronske fakture
  • BANCA INTESA LANSIRALA MASTERCARD PLATINUM: Kartica za ceo svet
  • RAST PRODAJE PROIZVODA SA ŽIGOM „ČUVARKUĆA“ I DO 40 ODSTO: Potrošači prepoznali domaći kvalitet
  • AKSIOS, VINO VRANAC SA KONTROLISANIM GEOGRAFSKIM POREKLOM IZ PODGORIČKE VINARIJE PLANTAŽE, KAO POSEBNA SERIJA URAĐEN JE U 1.500 BOCA: Aksios vranac, neraskidivi sastojak pravoslavne duhovnosti
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2021.
Podelite ovaj tekst: