Na tržištu pet industrije u EU, „okrenu se“ oko 22 milijarde evra

Trend širenja kućnih ljubimaca po stanovima otvorio je polјe za pokretanje proizvodnje, pružanje usluga i razvoj drugih biznis ideja, jer su vlasnici spremni da daju novac kako bi ugađali četvoronožnim prijatelјima. U prvoj godini korone vlasnici su u EU izdvojili približno isti iznos novca da ugode lјubimcima – skoro koliko i za njihovu hranu, a potrošili su 1,5 milijardi evra više nego u 2019.

U Evropi više od trećine domaćinstava ima kućnog lјubimca

U novom izveštaju Evropske federacije za hranu za kućne lјubimce (European Pet Food Federation – FEDIAF), objavljenom krajem juna 2021., navodi se da je tržište pet industrije u EU zabeležilo rast tokom 2020: u segmentu proizvodnje hrane za 2,8 procenata, a u oblasti proizvoda i usluga 7,6 procenata, u odnosu na 2019. godinu.

U Evropi je vrednost industrije hrane za životinje koje dele životni prostor sa lјudima, dostigla iznos od 21,8 milijardi evra. U prvoj godini korone, vlasnici su izdvojili približan iznos novca da ugode lјubimcima – skoro koliko i za njihovu hranu.

Potrošili su 1,5 milijardi evra više nego u 2019. na neesencijalne potrebe čupavih i pernatih prijatelјa. Na pribor i usluge za životinje utrošeno je 21,2 milijarde, od kojih 9,2 miliona za različitu opremu i 12 miliona evra na široki spektar usluga, navodi se u godišnjem pregledu međunarodne organizacije sa 18 članica iz država EU i pet vodećih kompanija za proizvodnju pet hrane: Affinity Petcare, Hill’s Pet Nutrition, Mars PetCare, Nestlé Purina Petcare and Wellpet.

FEDIAF navodi da nešto više od trećine domaćinstava – 38 procenata (88 miliona domaćinstava) u Evropi ima lјubimca. Ako se uzme u obzir zvanična briselska statistika da prosečna porodica u EU broji 2,3 člana, to je nešto više od 200 miliona, preciznije 202,4 miliona lјudi koji svakodnevno brinu o životinjama.

U Srbiji zvanična statistika o broju lјubimaca ne postoji. U opticaju je brojka od nekoliko desetina hilјada mačaka i nekoliko stotina hilјada pasa, od kojih je manji deo čipovan, odnosno ima poznatog vlasnika. Evidentno je da je i kod nas, naročito u gradskim sredinama, stigao trend širenja usluga i proizvoda za kućne lјubimce, odnosno vlasnika koji plaćaju te novotarije. Neke su neophodne, dok se za druge postavlјa pitanje da li su luksuz i vid potrošačke groznice koju su lјudi preneli na životinje.

Primera radi, pasoš za pse je neophodan kada se životinja vodi na put u inostranstvo. Tokom sezone odmora, godinama unazad traži se mesto više u pansionima dok su gazde odsutne. Ali, da li su pekare sa menijem samo za životinje i modne kolekcije odeće za kuce i mace takođe neophodni? Očigledno da na tržištu postoji tražnja, pa biznis sektor promptno reaguje.

Prema podacima iz Privredne komore Srbije, i u našoj zemlјi je prošle godine došlo do rasta volumena pet industrije. Kako kaže Jasna Stevanović, viši savetnik u Udruženju za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS, ukupna proizvodnja hrane za pse i mačke u 2020. zabeležila je rast od 9,65 procenata u odnosu na 2019. godinu. Proizvedeno je 55.345 tona hrane za pse i mačke, od čega je najveći deo otišao u izvoz.

Foto: Pixabay

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAKO NIS DIGITALIZUJE I BENZINSKE STANICE: Pet miliona litara goriva za godinu dana, putem aplikacije „Drive.Go“
  • U SRBIJI SU NASTALI NEKI OD NAJVEĆIH REGIONALNIH BRENDOVA: Globalna lokalizacija svetske privrede
  • ZA NEPOSREDAN PRISTUP SISTEMU ELEKTRONSKIH FAKTURA OMOGUĆENA SU DVA TEHNIČKA REŠENJA: Kako će startovati elektronske fakture
  • BANCA INTESA LANSIRALA MASTERCARD PLATINUM: Kartica za ceo svet
  • RAST PRODAJE PROIZVODA SA ŽIGOM „ČUVARKUĆA“ I DO 40 ODSTO: Potrošači prepoznali domaći kvalitet
  • AKSIOS, VINO VRANAC SA KONTROLISANIM GEOGRAFSKIM POREKLOM IZ PODGORIČKE VINARIJE PLANTAŽE, KAO POSEBNA SERIJA URAĐEN JE U 1.500 BOCA: Aksios vranac, neraskidivi sastojak pravoslavne duhovnosti
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2021.
Podelite ovaj tekst: