MENADŽERSKI VODIČ: Zavirujte, ali najavite

U okolnostima kada u svakoj kancelariji i na svakom stolu postoji kompjuter sa internet vezom, kao alat za obavljanje posla, da li ponekad odolite iskušenju da preko njega obavite neku privatnu prepisku, da na brzinu pogledate šta vam rade prijatelji na Fejsbuku – bez obzira na to kakva je pravila propisao vaš poslodavac.

To ne znači da takva pravila svugde postoje, negde se, jednostavno, podrazumevaju. Posao je posao.

Zbog korišćenja službenog kompjutera u radno vreme za privatne komunikacije (koje velika većina danas obavlja i mobilnim telefonom, službenim ili privatnim) može da se “popije otkaz”, što se svugde dešava gotovo svakodnevno, pri čemu, naravno, u nedostatku nekog drugog, to može da bude i dobrodošao način da se šef lako reši nekog nepoćudnog saradnika.

Ali, sa druge strane, imaju li zaposleni neko pravo na privatnost na radnom mestu, odnosno ima li nadzor poslodavaca neke granice?

Ova tema je početkom septembra neočekivano ušla u žižu publiciteta u poslovnoj štampi, posle slučaja u kojem je u glavnoj ulozi jedan naš komšija, Rumun, po imenu Bogdan Barbulesku.

On je u julu 2007. dobio otkaz pošto mu je poslodavac predočio jednonedeljni listing komunikacija preko službenog kompjutera koje su pokazivale da je program Yahoo Messenger, otvoren da bi, kao komercijalista bio u kontaktu sa klijentima, koristio i za privatne svrhe. Dosije je sadržavao i prepis onoga što je pisao bratu i verenici (i oni njemu), uključujući tu i neke veoma delikatne, intimne detalje.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Marko Čadež premijerki uručio analizu primene propisa
  • ODRŽIVI RAZVOJ I POSLOVANJE U BUDUĆNOSTI: Savremeno društvo želi odgovornije kompanije
  • BEOGRAD PRVI PUT DOMAĆIN KAIZEN KONGRESA: Da radimo kao Japanci
  • MK MOUNTAIN RESORT – LIDER KONGRESNOG TURIZMA: Sve privlačniji dodatni sadržaji u turizmu
  • PORUKE VREMENA PROŠLIH – ISTORIJA I TRADICIJA FILANTROPIJE U SRBIJI U 20. I 21. VEKU (1): Zlatno doba srpske lantropije
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2017.
Podelite ovaj tekst: