Mihail Slipenčuk: „Putnik” kreće na put oko sveta

U maju smo nedaleko od Kana pazarili nekoliko hotela, a uskoro kupujemo još jedan hotel u Kanu. Svi oni će ući u lanac „Putnika”. Planiramo i ekspanziju u Indokini, Vijetnamu i Kambodži, latinoameričkoj regiji, na Kubi, u Africi. Brend „Putnik“ biće jedan od najpoznatijih hotelskih lanaca u svetu

Mihail Slipenčuk

Kao naučna fantastika trenutno zvuči mogućnost da usred Moskve ili Kana zasija pet zvezdica sa hotela pod imenom „Putnik“ – današnje srpske turističke agencije koja je pre godinu dana, posle dve nesrećne privatizacije, ponovo dobila novog vlasnika. Međutim, onaj ko je zavirio u agendu Mihaila Slipenčuka, ruskog milijardera, vlasnika moskovske Investicione finansijske kompanije „Metropol“, koji već dvanaest meseci upravlja imovinom ove srpske firme, zna da je ovo samo delić njegovih ambicioznih planova. Sudeći po onome što je u razgovoru za Magazin Biznis otkrio Slipenčuk, „Putnik“ će, izgleda, krenuti na put oko sveta, a novi vlasnik zamislio je ne samo da najstarijoj srpskoj agenciji vrati staru slavu, već i da napravi svetski poznat lanac luksuznih hotela. O tome koliko je ova kompanija značajna jednom od najbogatijih ruskih biznismena, govori i činjenica da je 85. rođendan „Putnika“ Slipenčuk proslavio u Beogradu.

Na početku razgovora u luksuznom predsedničkom apartmanu hotela Hajat, Slipenčuk je iskreno konstatovao da mu smeta kad srpski novinari sa njim pričaju na engleskom, jer smatra da su ruski i srpski jezik vrlo slični. U srpskoj prestonici proveo je samo dva dana poslednje nedelje juna. Te sedmice novi vlasnik „Putnika“ obreo se i u Monaku, Parizu, Kanu i italijanskom gradu Brešt.

– U 11 svetskih zemalja imamo svoja predstavništva i onda uklapam da ih posetim sve zajedno. Zato sada, prilikom obilaska svojih evropskih poslova, za nedelju dana treba da posetim pet gradova – objašnjavao je Slipenčuk svoj prenatrpani raspored.

Šest zvezdica

Mihail Slipenčuk je za sledeću godinu najavio kraj restrukturisanja „Putnika”. Zadatak stručnjaka koji sada na tome rade jeste da odvoje osnovne pravce u delatnosti kompanije, da precizno definišu sistem vođenja knjigovodstvene evidencije i kontrole. Delatnost „Putnika” biće podeljena u tri segmenta: hoteli, rentakar i agencijsko poslovanje.
– I u Crnoj Gori imamo krupan projekat, jer smo vlasnici ostrva Sveti Marko, gde će biti stvoren jedinstven prostor za odmor, sa privatnim vilama, marinama i hotelom klase “šest zvezdica”. Angažujemo najpoznatije svetske kompanije, kako za izradu koncepta ovog projekta, tako i za njegovu realizaciju. Naš konsultant i partner u ovom poslu je engleska kompanija Savils, koja će se takođe baviti organizacijom prodaje. Menadžeri projekta, glavni izvođači radova i kompanije odgovorne za inženjering su svetski renomirani – kaže Mihail Slipenčuk.

Novac nije cilj već sredstvo

„Ako je čovek postavio sebi cilj da postane milijarder i to nije uspeo, znači da je ceo život uzalud protraćio. Kako prolazi vreme, ja sve više shvatam suštinu novca. Možete sebi zadati najteže zadatke, najviše ciljeve. Ali, to ne može da bude novac. Novac je samo univerzalni instrument realizacije ciljeva”, kaže naš sagovornik.

Pitali smo ga kako se odlučio da pazari „Putnik” koji, osim neuspešnih privatizacija, ima i probleme sa imovinom.

– Kupujući kompaniju staru 85 godina znali smo da kupujemo mačku u džaku. Nikakve loše signale zasad nismo primetili. Znali smo da postoje određene poteškoće i jasno nam je koliku smo odgovornost na sebe preuzeli. Ipak, mi smo ozbiljna kompanija koja postoji već 13 godina. Reč je o međunarodnoj firmi sa ruskim kapitalom koja ima veliku i stručnu ekipu za rešavanje kriznih situacija.

Opširnije u štampanom izdanju 

 

Podelite ovaj tekst: