MILKA FORCAN, POTPREDSEDNIK DELTA HOLDINGA: Najveći u regionu

Delta planira da do 2008. godine izgradi više od 800.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Samo u te projekte biće uloženo oko 700 miliona evra, što ovu srpsku kompaniju dovodi na prvo mesto među inve­stitorima u Srbiji i u regionu

Milka Forcan

Milka Forcan

U 2006. godini 15.800 zaposlenih i 1,4 milijarde evra očekivanog prometa – dve su odrednice koje Delta holding stavljaju u sam vrh kompanija koje posluju u Srbiji i regionu. Nastala pre 15 godina, kompanija je stvorila brendove sa znakom Delta, a u ekskluzivnom intervjuu za Magazin Biznis, na pitanje da li se zasluge za to pripisuju predsedniku kompanije Miroslavu Miškoviću, potpredsednica Delta holdinga Milka Forcan ističe da predsednik Mišković nije čovek koji uži­va u hvalospevima, već u rezultatima. On ima viziju i energiju da ideje sprovede u delo, a što je možda još važnije, oslanja se na saradnike, ceni timski rad, ume da motiviše i mobiliše ljude oko sebe u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Samo tako, kroz gradaciju odgovornosti, može uspešno da funkcioniše veliki sistem kao što je Delta, ističe Milka Forcan.

• Menadžerski vrh Delte godinama po­navlja isti apel: važan je nacionalni interes u ekonomiji. Dokle je u tome stigla Srbija? Da li to dopire do vrho­va vlasti?

– Ima pozitivnih pomaka u odnosu vlasti prema privrednim i ekonomskim pitanjima, ali ne u meri koja je neophodna. Principijelno, postoji jedno nerazumevanje apela privrednika da se vlada aktivnije uključi u ekonomski život zemlje. Uglavnom se oglašavaju pristalice takozvanog neoliberalizma, brojni analitičari bez dana prakse u pri­vredi, čiji je izričit stav da sve treba prepustiti tržištu. To, jednostavno, nije uvek ispravan put, što pokazuju iskustva nekih zemalja koje su pažlji­vom ekonomskom politikom čuvale i razvijale svoju privredu. Možda je najbolji primer za to Slovenija, koja je osmišljenom politikom našla sopstveni put za približavanje Evrop­skoj uniji, a koji nije zasnovan na slepom slušanju naloga međunarodnih institucija, čiji zahtevi često nemaju sluha za lokalne specifičnosti.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PRED PRIVATIZACIJU NACIONALNE NAFTNE KOMPANIJE: Savetnik već procenio NIS
  • IZ UGLA KONSULTANTA ZA MENADŽMENT: INTELEKTUALNI KAPITAL KAO KONKURENTNA PREDNOST: Restrukturisanje načina razmišljanja
  • MOĆ POSLOVNE KOMUNIKACIJE: Alhemija prve impresije ili – nema druge prilike za prvi susret
  • Modni trendovi i menadžeri
  • MENADŽERSKA GALAKSIJA: Krišto ili rulet ekonomija
  • MORALNA PRAVA I MORALNA PRAVILA: Moral i zakon
  • PREDSEDNIK DELTA HOLDINGA POVODOM 15 GODINA POSTOJANJA KOMPANIJE: U biznisu krajnjeg cilja nema
  • UMEĆE I PRAKSA ORGANIZACIJE KOJA UČI: PITER SENGI: Važna je peta disciplina
  • BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: MISLI I BOGATI SE, NAPOLEONA HILA: Upornost krunisana uspehom
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2006.
Podelite ovaj tekst: