TV SLIKE I PRILIKE: Zašto nam ništa nije smešno

U knjizi „Sputnik ljubav“ japanski pisac Haruki Murakami je napisao: “Ovoj džungli koju zovemo stvarnost nedostaje smisao za humor – doduše – ne prelazi Zemlja onoliki put oko Sunca da bi se čovek samo smejao i zabavljao“.

Branislava Džunov

Branislava Džunov

U jednoj rečenici je udenuo i tezu i antitezu, kako bi rekli marksisti. Ne treba sumnjati da je u pravu, ipak, glasamo za nedostajući smisao za humor u stvarnosti.

Daleko od toga da bi, i za one koji se najlagodnije ponašaju, sveopšta formula trebalo da bude – udri brigu na veselje, ali da nam je više radosti i smeha neophodno, sasvim je izvesno. Većinom, rešenje za dobro raspoloženje očekuje se od televizije. Toliko vremena se provodi pred malim ekranom, a tako nam se malo uzvraća. Niko nas ne zasmejava, kakva nepravda koju ne ispravlja ta dosadna televizija!

Nemoj da zvocaš

Odmah bi se mogla demantovati ova optužba: uključite vesti, zaboleće vas stomak od smeha. Ali nije reč o apsurdima i razlozima za iznuđeni (pod)smeh već o prirodnoj potrebi da se u mnoštvu najraznorodnijih sadržaja pronađe nešto što će podići adrenalin. Prošlo je vreme Paje i Jareta („Kamiondžije“), „Žikine dinastije“ i neprevaziđenog Dragomira Bojanića Gidre, bezazlenih gegova Benija Hila ili urnebesne kombinatorike Del boja iz „Mućki“ (letnja repriza na RT Vojvodina) i drugih komičara koji su se poigravali sitnim ljudskim slabostima, a manje bavili političkim ujdurmama.

U Srbiji se mera komičnosti određuje satiričnim odnosom prema političkom establišmentu, što je postalo zamorno i, u krajnjem ishodu, svodi se na njihovu glori kaciju, pa valja sa rezervom primati Kesiće, Ivanoviće i ostale TV čorbe koji služe „za plasiranje robe“, tačnije, ograđene su sitno napisanim napomenama na odjavnim špicama kako ne žele nikoga da vređaju nego samo da zabave, zlu ne trebalo. Ako ćemo realno, i Olja Bećković se bavila političkom satirom. Manje spretno i sa čestim gubljenjem daha to čine i momci iz „Državnog posla“, čija je humorna retorika naslonjena na „Sirote male hrčke” Gordana Mihića. Ali, neka ih, važno je da postoje, da ih ne ureknemo.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Donacija Šnajder elektrika Teslinom muzeju
  • Počela letnja sezona na Kopaoniku
  • Letnja škola preduzetništva
  • NIS uspešno započeo upotrebu mašine za podbušivanje
  • REZULTATI ISTRAŽIVANJA „BANKARSKI RADAR“ KOMPANIJE A.T. KEARNEY: Evropsko bankarstvo na kritičnoj tački
  • PREMA FINANSIJSKIM IZVEŠTAJIMA AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Dobit u privredi 144 milijarde dinara
  • MENADŽERSKI VODIČ: Ego je neprijatelj
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE (II DEO): Sedam stvari koje klijenti očekuju
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (1): Delotvornost mora da se uči
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2016.
Podelite ovaj tekst: