МЛАДИ ЧАЧАНИН ПРЕРАЂУЈЕ И ИЗВОЗИ СУВЕ ШЉИВЕ

У Чачку, и у целој Србији, постоје веома повољни услови за гајење воћа, па је Филип Радојичић управо ту препознао прилику и определио се за прераду и сушење шљива. Добио је кредит за почетнике Фонда за развој, купио сушару и изнајмио халу у којој је 2010. године кренуо са производњом

 Филип Радојичић из Чачка имао је само 20 година када је 2010. одлучио да се отисне у предузетничке воде и основао своју прву фирму „Дамек“. И поред негативних искустава која је могао да чује са свих страна, као и „добронамерних“ савета да се не упушта у приватни бизнис, решио је да покуша да докаже да у Србији постоји потенцијал и да млади људи могу бити и те како вредни и успешни.

– Од почетка сам имао склоност ка производњи и преради хране јер мислим да ту лежи наша шанса. У Чачку, и у Србији уопште, имамо веома повољне услове за гајење воћа, тако да сам се ја определио за прераду и сушење шљива. Добио сам кредит за почетнике Фонда за развој у износу од 12.000 евра, купио сушару и изнајмио халу у којој сам почео са производњом – каже за Економетар овај млади Чачанин који је данас и председник Удружења младих привредника Србије (УМПС), основаног пре нешто више од годину дана.

Погон капацитета 4.000 килограма сирове, односно око 1.000 килограма суве шљиве на дан, још увек није у потпуности искоришћен. Тренутна производња је око 25 тона годишње. Филип каже да прве године није имао средстава за улагање, али је већ у другој години пословања конкурисао код невладине организације „Смарт колектив“ из Крагујевца, преко које је Европска комисија пласирала одређене фондове, и добио кредит за обртна средства у вредности од 8.000 евра. Обе позајмице је скоро већ отплатио, па се нада да ће након тога бити кредитно способан да уђе у веће инвестиције.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

 • КАКО ЈЕ ЗАКОНОМ РЕШЕНО ПОСЛОВАЊЕ ПОВЕЗАНИХ ЛИЦА Шта су трансферне цене
 • 41. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ГРАЂЕВИНАРСТВА – SЕEBBE Градимо будућност заједно
 • САРАДЊА ДОБА ФАКУЛТЕТА И УДРУЖЕЊА ПОСЛОВНИХ ЖЕНА СРБИЈЕ Предности онлајн студирања
 • ПОСЛОВНИ ПОРТАЛ еКАПИЈА ДОДЕЛИО ПРИЗНАЊЕ „АУРЕА“ Инвестиција године – Тигар Тајерс
 • НОВО ИЗДАЊЕ УДРУЖЕЊА БАНАКА СРБИЈЕ Челни људи српских финансија
 • 59. МЕЂУНАРОДНИ САЈAM ТЕХНИКЕ И ТЕХНИЧКИХ ДОСТИГНУЋА Нови „Корак у будућност”
 • ЕНРИКО ВЕРДОША, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА УНИКРЕДИТ БАНКЕ СРБИЈА, ЗАДУЖЕН ЗА СЕКТОР КОРПОРАТИВНОГ И ИНВЕСТИЦИОНОГ БАНКАРСТВА Повољни кредити за инвестиције и обртна средства
 • ДОМАЋА КОМПАНИЈА – ЛИДЕР У ПРОИЗВОДЊИ КАНЦЕЛАРИЈСКОГ НАМЕШТАЈА Две и по деценије „Ктитора“
 • УРУЧЕНА ВИРТУС ПРИЗНАЊА ЗА ФИЛАНТРОПИЈУ Национална награда за Хемофарм
 • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (10) Значај пословне стратегије
 • Следећи број Економетра излази 5. маја 2015.
Podelite ovaj tekst: