MOL otvara najveću fabriku zelenog vodonika u regionu

Sasalombata, 11. april 2024. – MOL grupa je u Sasalombati otvorila do sada najveću elektranu zelenog vodonika u centralnoj i istočnoj Evropi, kapaciteta 10 megavata. Investicija od 22 miliona evra učiniće proizvodnju goriva održivijom: fabrika će smanjiti emisiju ugljen-dioksida iz rafinerije Dunav za 25.000 tona godišnje. MOL će moći da proizvede 1600 tona čistog, ugljenično neutralnog zelenog vodonika godišnje, a uvođenjem ove tehnologije otvoriće novo poglavlje u ekonomiji vodonika. Investicija je u skladu sa korporativnom strategijom MOL Grupe SHAPE TOMORROW, koja region čini održivijim, konkurentnijim i samodovoljnim, saopštila je ta kompanija.

MOL Grupa nudi rešenja za budućnost: u svojoj novoj fabrici u Sasalombati, koja će početi da radi u drugoj polovini ove godine, koristiće tehnologiju američke kompanije Plug Power u elektrolizerskoj jedinici od 10 MW za proizvodnju približno 1600 tona čistog, ugljenično neutralnog zelenog vodonika godišnje. Zahvaljujući investiciji od 22 miliona evra, ugljenični otisak iz Rafinerije Dunav biće smanjen za više od 25.000 tona ugljen-dioksida godišnje. Nova tehnologija će postepeno zameniti proizvodni proces zasnovan na prirodnom gasu, koji trenutno čini jednu šestinu ukupnih emisija ugljen-dioksida MOL Grupe. MOL će prvenstveno koristiti zeleni vodonik u sopstvenoj mreži, tokom proizvodnje goriva.

Plug Power elektrolizer koristi struju iz obnovljivih izvora za razdvajanje vode na vodonik i kiseonik. Tako se uopšte ne stvaraju zagađujući nusproizvodi, štaviše, proizvodnjom 1 tone vodonika, postrojenje proizvodi 8-9 tona čistog kiseonika. Američka kompanija ponudila je MOL-u inovativnu i pouzdanu tehnologiju: skoro 50 godina radnog iskustva u korišćenju generatora vodonika optimizovanih za proizvodnju čistog vodonika.

„MOL Grupa je dostigla još jednu prekretnicu: od sada možemo da proizvodimo zeleni vodonik bez emitovanja gasova staklene bašte. Ovom tehnologijom postižemo smanjenje emisija koje je ekvivalentno izbacivanju oko 5500 vozila sa puta odjednom. Danas, naša nova fabrika zelenog vodonika čini MOL-ove industrijske operacije zelenijim, ali sutra će ponuditi rešenja za celu industriju i mobilnost vodonika. Nakon Sasalombate, prenećemo tehnologiju u druge dve proizvodne jedinice u Rijeci i Bratislavi, kako bismo proces proizvodnje goriva učinili održivijim u svim rafinerijama MOL grupe“, rekao je Jožef Molnar, izvršni direktor MOL Grupe na ceremoniji otvaranja nove fabrike zelenog vodonika.

Investicija je u skladu sa korporativnom strategijom MOL Grupe SHAPE TOMORROW, koja region čini održivijim, konkurentnijim i samodovoljnim.

„Veoma se radujemo što proslavljamo, u partnerstvu sa kompanijom MOL, otvaranje jedne od najvećih evropskih fabrika zelenog vodonika koje podržavaju rafineriju,“ izjavio je izvršni direktor Plug Andy Marsh. „Kao moćan način da se smanji emisija ugljenika u rafinerijskim operacijama, ponosni smo što ćemo opremiti MOL sa najsavremenijom tehnologijom elektrolizera za efikasnu proizvodnju zelenog vodonika. Zajedno napredujemo ka ugljeničnoj neutralnosti ugljenika. Podstičemo zelenije operacije i pokrećemo ekonomiju vodonika ka napred.”

Podelite ovaj tekst: