Натурал фуд: Немци воле пекмез од шљива

У породичној фирми „Натурал фуд“ одлучили су се за ручну производњу и прераду воћа и поврћа, а власница Сузана Вељовић проглашена је за најбољу предузетницу на Данима шљиве 2015. у Блацу

Сузана Вељовић на својој плантажи

Сузана Вељовић на својој плантажи

Ко зна какав би био професионални пут инжењерке прехрамбене технологије Сузане Вељовић из блачког села Суваја, да у пролеће 2009. године није остала без посла. Радила је у фирми „Агроекономик“, а потом у једној хладњачи, али је криза учинила своје и она се обрела на тржишту рада.

Већ у октобру те године регистровала је занатску радњу за прераду воћа и поврћа „Натурал фуд“ („Натурал фоод”). На конкурсу Националне службе запошљавања добила је почетних 130.000 динара и тако кренула, базирајући своју производњу на традицији и укусима блачког краја. Потом је остварила добру сарадњу са нишком организацијом ЕНЕКА и добила помоћ преко програма „Покрени се за посао“. ЕНЕКА јој је помогла и да у оквиру подршке женском предузетништву добије 4.000 евра од Европске банке за обнову и развој.

– То ми је много значило. Сваке године добијала сам „ветар у леђа“, јер без помоћи не бих успела. Сигурно не бих могла да обезбедим сајт и интернет продавницу, јер то много кошта, а то ми је финансирала Европска банка за обнову и развој, у односу 65 одсто они, 35 одсто ја. „Натурал фуд“ је самостална занатска радња за производњу и прераду воћа и поврћа. Око 60 одсто сировина обезбеђујем са својих плантажа на породичном имању. Имамо шљиву, вишњу, аронију, засаде дрена и боровнице који су, додуше, затајили, па на јесен планирамо обнову. Ове године набрали смо две тоне ароније. Има много посла, али ми помажу син Стефан и кћерка Сања. Он је завршио пољопривреду и стекао диплому инжењера воћарства и виноградарства. Њему сам поверила логистику, довози репроматеријал и одвози готове производе. Сања је студент четврте године географије, она води администрацију и шаље пакете са робом, прича за Економетар Сузана.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Девет година Теленора у Србији
  • Победници конкурса „Интеза Фармер“
  • Кампања „Знамо се са Нета!“
  • ПОНУДА ЂЕНЕРАЛИ ОСИГУРАЊА СРБИЈА ЗА КОРИСНИКЕ ИНФОСТАНА Осигурање домаћинстава
  • СА ПОБЕДНИЦИМА КОНКУРСА „ИДЕЈА ЗА БОЉЕ СУТРА“ Новац је отишао у праве пројекте
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ГОРАН ЈАНКУЛОСКИ, ИЗ АГЕНЦИЈЕ ЕXЕЦУТИВЕ ГРОУП, ЈЕДАН ОД ПРЕДАВАЧА НА WЕБИЗ ЕДУКАЦИЈИ О трендовима дигиталних комуникација
  • ОД 13 – 16. ОКТОБРА МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ БЕЗБЕДНОСТИ ОБЈЕКАТА, ИНФРАСТРУКТУРЕ, ЛИЦА И ПОСЛОВАЊА Бољи начини заштите
  • Следећи број Економетра излази 3. новембра 2015.
Podelite ovaj tekst: