NEDELJKO PANTIĆ, GALENIKA AD BEOGRAD: Da li je pronađen lek za Galeniku

Nekada najveća domaća farmaceutska kompanija u ovoj godini obeležava sedam decenija poslovanja a sudeći po najnovijim podacima o poslovanju u prvom ovogodišnjem kvartalu, oporavak proizvodnje i prodaje se nastavlja, uprkos agoniji koja za zemunsku fabriku lekova traje već godinama

Nedeljko Pantić

Nedeljko Pantić

Rast proizvodnje i dobiti iz tekućeg poslovanja u 2014. godini, nastavak rasta u prvom kvartalu ove godine, ali i neizvesnost šta će se dogoditi posle 31. maja sa firmama u restrukturisanju i šta će država uraditi sa svojom imovinom – glavne su teme kojima je okupirana Galenika, nekada najveća domaća farmaceutska fabrika. Nedeljko Pantić, v.d. direktora Galenike, koji je na toj funkciji od kraja prošle godine, kaže za Magazin Biznis da je Galenika u prošlih godinu i po dana uspela da sopstvenim snagama, reorganizacijom i smanjenjem troškova poslovanja, preokrene silazni trend poslovanja u rast, ali da se došlo do tačke kada je za sledeću fazu rasta neophodna podrška države. Od toga i zavisi kako će Galenika proći kroz ovu 2015. godinu u kojoj obeležava 70 godina postojanja i kako će nastaviti dalje.

Sudeći po najnovijim podacima o poslovanju u prvom ovogodišnjem kvartalu, oporavak se nastavlja, uprkos agoniji koja za ovu domaću farmaceutsku kompaniju traje već godinama. Prema rečima direktora Pantića, u toku prvog kvartala ostvarena je proizvodnja od 9,4 miliona pakovanja što je više za jedan odsto u odnosu na plan, a u odnosu na prvi kvartal prošle godine, povećanje proizvodnje iznosi 26 odsto.

– Vrednost proizvodnje u prvom ovogodišnjem kvartalu je 1,83 milijarde dinara, što je četiri odsto više u odnosu na plan, dok je u odnosu na prošlu godinu vrednost proizvodnje veća za 38 odsto. Što se tiče realizacije za prva tri meseca, ona iznosi 1,8 milijardi dinara, odnosno 91 odsto planirane, a devet odsto više u odnosu na proteklu godinu. Prodaja je na domaćem tržištu povećana za devet odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Što se tiče izvoza, realizacija je veća za devet odsto u odnosu na prošlogodišnju ali je realizovano tek 52 odsto u odnosu na plan, jer smo postavili visoko lestvicu u planu izvoza za 2015. godinu – kaže Pantić.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • DODELJENE VIRTUS NAGRADE ZA 2014. GODINU Nacionalna nagrada za Hemofarm
  • 59. MEĐUNARODNI SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA Korak u budućnost
  • DODELJENO 12 PRESTIŽNIH MBA STIPENDIJA Usavršavanje najboljih srpskih menadžera
  • METODOLOGIJA STRATEŠKOG PREOKRETA ZA VLASNIKE MSP Ne tražite izgovor za neostvareno
  • POSLOVNA SAZNANJA Samo za uspešne
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Koučing – put uspeha
  • FILIP KOTLER I FERNANDO TRIAS DE BES: LATERALNI MARKETING (5) Životni ciklus proizvoda se dramatično skraćuje
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2015.
Podelite ovaj tekst: