NENAD ĐURĐEVIĆ, BALL PACKAGING: Tržište diktira dalju ekspanziju

U postrojenja u Beogradu investirali smo do sada oko 65 miliona evra. Na zemljištu od 100.000 kvadratnih metara izgradili smo objekte na površini od oko 33.000 kvadrata, a proizvodni kapacitet fabrike u 2009. godini je oko 760 miliona limenki. U planu je i pogon za proizvodnju poklopaca koji bi značio investiciju od 20 do 25 miliona evra

Nenad Đurđević

Kriza nije poštedela ni evropsku industriju limenki za pića i napitke, ali ona nije ni približno pogođena kao automobilska industrija ili bankarski sektor. U prvoj polovini 2009. godine ukupna prodaja limenki u Evropi je opala za 4,1 odsto. Međutim, regionalno gledano, Rusija je pretrpela najveći pad od 23 odsto, Istočna Evropa ima minus od 1,4 odsto, dok je na pojedinim zapadnoevropskim tržištima zabeležen i rast, kao na primer u Francuskoj od 5,6 odsto, komentariše efekte svetske ekonomske krize Nenad Đurđević, regionalni menadžer prodaje za jugoistočnu Evropu kompanije Bol Pekidžing Jurop (Ball Packaging Europe) Beograd. U razgovoru za Magazin Biznis on, ipak, naglašava da se u Bol Pekidžing Jurop oseća samo stagnacija u odnosu na 2008. godinu.

– To, zapravo, pokazuje da radimo pet odsto bolje od proseka ukupnog tržišta, najviše zahvaljujući dobro balansiranom miksu kupaca iz pivarske i industrije karboniziranih napitaka. Sledeća pozitivna okolnost za limenku kao pakovanje jeste da se potrošnja pića i napitaka smanjuje u HoReCa (hoteli, restorani, kafei) sektoru, a povećava u maloprodaji, tako da sveukupne poslovne rezultate u 2009. očekujemo na nivou iz 2008. godine – kaže Đurđević.

• Ball Packaging Europe došao je na srpsko tržište 2004. godine, kao najveća grinfild investicija u zemlji. U izgradnju fabrike tada je uloženo 60 miliona evra, a u međuvremenu je bilo i dodatnih ulaganja. Koliki je danas ukupan obim investicije i u kojim segmentima je najviše uloženo?

– U postrojenja u Beogradu investirali smo do sada oko 65 miliona evra. Na zemljištu od 100.000 kvadratnih metara izgradili smo objekte na površini od oko 33.000 kvadrata, a proizvodni kapacitet fabrike u 2009. godini je oko 760 miliona limenki. Celo postrojenje je poslednja reč tehnologije – najbolje što se moglo nabaviti u trenutku projektovanja, izgradnje i instaliranja. Sada godišnje investiramo do milion evra u poboljšanje kvaliteta, efikasnosti i performansi proizvodnje, kao i zaštite na radu. U planu je i pogon za proizvodnju poklopaca koji bi značio investiciju u rasponu od 20 do 25 miliona evra.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: