НЕОГРАНИЧЕНЕ МОГУЋНОСТИ ДИГИТАЛНИХ ТЕХНОЛОГИЈА: Добар дан, говори српски хај-тек глас

Иновативна компанија из Новог Сада АлфаНум једина у Србији и на Западном Бaлкану производи, за комерцијалну употребу, синтетизоване гласове на српском, хрватском, црногорском, енглеском, хебрејском језику, који имају све већу примену у дигиталним технологијама. Ова конверзија говора, од малог узорка нечијег гласа, у веома кратком року производи синтетички глас, веома сличан узорку

Од ове јесени, на сајту Радио телевизије Србије, информације у одељку „Вести“ могу да се слушају. Довољно је да се кликне опција „Читај ми“ и глас врсног спикера Драгана Вучелића саопштава најважније догађаје. Корисници и-бенкинга Рајфајзен банке већ две године слушају љубазну виртуелну асистенткињу Реу како говори на српском. Слепа и слабовида лица у нашој земљи од прошле године користе Андроид апликацију на матерњем језику.

Ако су се у прошлости многи питали – ко су мали људи који станују у радио апаратима и причају, у 21. веку за овакво питање нема места. Иза свих побројаних гласова на српском стоји новосадска фирма АлфаНум.

Иако се развојем говорних технологија баве научноистраживачке групе на универзитетима у Београду, Загребу, Љубљани, Новосађани су једини тржишни произвођач синтетизованог гласа у Србији и региону Западног Балкана!

Захваљујући њиховом тиму од 30 стручњака, међу којима је шест доктора наука, српски језик је ушао у савремену, дигиталну технологију.

Програми АлфаНума, наиме, омогућавају синтезу говора тј. претварају текст у говор, уз помоћ вештачких неуронских мрежа, једног од најпопуларнијих система машинског учења.

О јединственој компанији у Србији разговарали смо крајем новембра, у условима короне, путем мејла, са Дарком Пекаром, једним од оснивача и генералним директором, и Весном Рехнер, директорком маркетинга.

– Ми смо иновативно предузеће настало 2003. године из истоименог пројекта на Факултету техничких наука у Новом Саду, на Катедри за телекомуникације и обраду сигнала. Oснивачи су били професори и научни сарадници са Катедре, а касније се придружила Сага д.о.о. из Београда, каже за Економетар Весна Рехнер, директорка маркетинга.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ОДГОВОР НА ИЗАЗОВЕ У 2020. И ОЧЕКИВАЊА ОД 2021. ГОДИНЕ
  • ПКС ПРУЖА СНАЖНУ ПОДРШКУ МЕЂУНАРОДНОЈ ПОСЛОВНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ: Интереси су нам заједнички у борби против корона вируса
  • СТРАНИХ ТУРИСТА ЈЕ БИЛО МАЊЕ, АЛИ СУ СРБИ КУПОВАЛИ ВИШЕ: Од јануара до октобра број ноћења страних туриста мањи за 68 одсто
  • БУЏЕТИ ВИШЕ ОД 90 ГРАДОВА И ОПШТИНА ДОСТУПНИ У ФОРМАТУ ОТВОРЕНИХ ПОДАТАКА: Погледајте како новац троше локалне самоуправе
  • ИСТРАЖИВАЊЕ КОМПАНИЈЕ DELOITTE О УТИЦАЈУ ПАНДЕМИЈЕ COVID-19 НА ЗАПОСЛЕНЕ ЖЕНЕ: Највећи данак пандемији су платиле запослене жене
  • Следећи број Економетра излази 9. фебруара 2021.
Podelite ovaj tekst: