НЕВЕНКА САБО: Јединствени накит од полимерске глине

Пословање и рад Невенке Сабо готово потпуно је базирано на глобалној мрежи, овде је пронашла начин рада са полимерском глином, преко интернета пласира своје радове, и захваљујући томе за њу је чуо цео свет

nevenka-sabo„Дођите када год хоћете, ја сам слободна као птица“ овако раздрагано прихвата разговор за Економетар Невенка Сабо, откривајући једну од предности поседовања сопствене, па још уметничке, фирме.

Одувек је бављење уметношћу била њена друга природа, због које није успела себе да присили да заврши започети Економски факултет, а од пре три године њена креативност потпуно је заокупљена радом са полимерском глином. Већини није јасно какав је материјал у питању, па нехајно одмахују „а, то је само пластика“, али сви остају задивљени пред експлозијом боја и облика њеног накита. То нису „ђинђуве“, јер испод прстију Невенке Сабо настаје чудесна лепота чија уникатност увек у себи носи посебну причу и поруку. Део тога „поделиће“ ауторка и нови власник накита, али и сви они који се интересују за ову примењену уметност јер Невенка пише блог у оквиру своје интернет презентације www.katherinejewelry.com Пише, наравно, о томе како настаје њен накит, али и несебично дели савете о томе како се ради са полимерском глином и међусобно повезује људе који се баве овим специфичним материјалом.

– Са полимерском глином упознала сам се пре неколико година, када она код нас није ни могла да се купи. Много сам истраживала, читала, „крстарила“ по интернету, и за све то време непрестано радила са глином. То је посебан, синтетички материјал веома податан под прстима, али након добре обраде, стврдњавања и печења, веома постојан и чврст. Трпи шмирглање, извлачење, печење, прање, у одређеној мери је и постојан на ударце, може се, али и не мора лакирати, објашњава Невенка Сабо особине полимерске глине.

Више од три године, бављење полимерском глином и истраживање њених могућности био је хоби. Од почетка је, каже, почела да прави накит јер је то био и један од брзих начина да поврати уложен новац и омогући себи да купи још глине, али и алат потребан за рад, као и остале „ситнице“ неопходне у креирању накита, а што се све искључиво набавља у иностранству. У међувремену, хоби јој је постао посао, а израда накита само једна од могућности како се користи полимерска глина.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: