Novi izrazi srpske kreativne industrije

Jedanaest mladih dizajnera iz Srbije izložilo je svoje radove na najprestižnijoj smotri talenata “Salone Satellite” u okviru sajma nameštaja u Milanu, krajem aprila ove godine. Ovo je prvi nacionalni nastup srpske dizajn scene koji je realizovan na inicijativu kulturne organizacije Mikser i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA)

 

Zahvaljujući inicijativi kulturne organizacije Mikser i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA, jedanaest mladih srpskih dizajnera izložilo je svoje radove na prestižnoj internacionalnoj smotri talenata Salone Satelitte u okviru Milanskog sajma nameštaja od 21. do 28. aprila. Izložba pod nazivom Young Serbian Designers, kao prvi projekat strateške promocije srpske dizajn scene u svetu, predstavila je 10 najboljih ostvarenja studenata Šumarskog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta primenjene umetnosti i Fakulteta za dizajn, koji su u konkurenciji 146 radova prijavljenih na konkurs izabrani od strane međunarodnog žirija kojim je predsedavao Konstantin Grčić.

• Projekat Young Serbian Designers predstavlja rezultat višegodišnjih napora organizacije Mikser u otkrivanju domaćih dizajnerskih talenata kroz godišnju izložbu Ghost project, i novog programa promovisanja domaće kreativne industrije Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza.

– Nekoliko stvari je moralo da se dogodi pre nego što smo se uključili u projekte strateške promocije koju u različitim vidovima realizuje državna agencija kakva je SIEPA. Organizacija Mikser je učestvovala u organizovanju prve tri Beogradske nedelje dizajna, na različite načine. Konkretno, ja sam bila programski direktor konferencije, ali paralelno sa tim smo osetili potrebu da nezavisno pokrenemo projekat koji je imao za cilj da prikaže domaći kreativni potencijal. BDW je dovodila velika svetska imena iz raznih kreativnih oblasti i tako skretala pažnju naših medija i javnosti. Međutim, bilo je potrebno „prodrmati“ i privredu – kaže u razgovoru za Magazin Biznis Maja Vidaković- Lalić, po profesiji arhitekta i dizajner, inače direktorka kreativnog studija reMiks i predsednica kulturne organizacije Mikser.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: