Novi srpski lideri

Istaknuti i uticajni lideri iz zemlje i inostranstva, iz različitih sfera društvenog, privrednog, sportskog, naučnog i umetničkog života, prenosili svoja iskustva 5. decembra, u poslovnom centru Ušće, mladim ljudima koji žele da budu uspešniji u životu.

Na „Konferenciji novih lidera” koju je organizovala međunarodna organizacija AIESEC Srbija, okupilo se oko 150 mladih koji imaju ambiciju da postanu lideri, odnosno najbolji u svom poslu. Konferenciju novih lidera otvorili su Majkl Polt, ambasador SAD u Srbiji, Ana Marija Korpi, ambasadorka Finske, Kerolin Junger, direktorka Svetske banke u Srbiji, i Mlađan Dinkić, bivši ministar finansija.

Mladima su se obraćali mladi, između ostalih, Milan Todorović, regionalni direktor kompanije Actavis za Balkan, Goran Ješić, gradonačelnik Inđije, Ivan Lalić, dramski pisac, Ana Sofrenović, glumica, Dragan Sakan, direktor kreativnog centra Nju moment, Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke, Bojan Bošković, generalni menadžer Egzit festivala, i drugi. Milan Todorović iz Actavisa preporučio je mladima da razviju sopstvene modele koji će im pomoći da budu dobre vođe.

– Ako želite da budete lideri morate da se koncentrišete na ono što radite, ali da zadržite svoje principe, karakter i vrednosti. Treba da zaboravite na ambiciju da postanete lider već da se fokusirate na rad sa drugim ljudima i da se trudite da u tom smeru koristite ambicije, rekao je Todorović.

On je naglasio da je u liderstvu veoma važno biti moralan. Prvi čovek Actavisa za Balkan je po struci psiholog, pa je mladima savetovao da je važno da mnogo ulažu u sopstveni razvoj, jer oni koji to ne čine ne mogu postati lideri.

– U Srbiji je lako biti kreativan, ali to nije lako sprovesti. Zato je važno da lider pored sposobnosti koje ima bude jak, da se trudi da shvati potrebe društva i da na njih odgovori, rekao je Todorović.

Ivan Lalić, dramski pisac, smatra da je za mlade koji imaju političke ambicije u liderstvu, u tranzicionom periodu veoma važno da budu različiti od onih koji su bili lideri devedesetih godina.

– Bitno je da se jasno definišu kriterijumi za političko, ali i drugo liderstvo u današnjem vremenu. Sam lider treba da promoviše novi sistem vrednosti u jednoj zemlji, a na tom putu treba značajno koristiti iskustva stranaca, rekao je Lalić.

Luciana Pavan, direktorka digitalnih medija MTV mreže, savetovala je omladincima da je važno da se trude da razumeju kulturu na globalnom tržištu.

– Pored prihvatanja multikulturalnosti, za lidera je važno da ima pokretačku snagu i strast. Kada biram ljude sa kojima radim ne gledam kakve su im ocene već da li imaju dovoljno snage za taj posao, da su dovoljno senzitivni i pošteni. Bez tih osobina nema dobrog lidera, rekla je Luciana Pavan.

 

Podelite ovaj tekst: