Ofra Štraus: Posao je inspiracija

Nema velike tajne za uspeh u biznisu, sve se svodi na jednu veoma kratku rečenicu: rad, veoma težak rad

Ofra Štraus

Nemam samo jedan moto u biznisu. Imam ih više. Počela bih sa porodičnim vrednostima: kao porodica mi delimo ista verovanja, planiramo na duge staze, cenimo stalnost, sigurnost, kontinuiranost, poverenje i lojalnost. Moja baka je pričala: Od ničega, ništa i ne dolazi, što znači da treba stalno raditi, na svim detaljima u poslu. Ako ne radite puno, ne očekujte rezultate. Drugo u šta puno verujem jeste timski rad i ja se nadam da to delim sa svim zaposlenima u našim kompanijama. Treće, uvek mislim na ono što mi je otac rekao: „Ako se pitam na kraju dana da li sam uspešno radio u kompaniji, to znači da nešto nije sasvim do kraja urađeno. To znači da stvari treba još malo bolje da doradim i usavršim.“ Ukratko, treba imati strast za posao koji radite, jer naša snaga i energija dolaze iz strasti. Strast i odgovornost su suština našeg timskog duha, to vas čini zadovoljnim, a to se ogleda u očima ljudi oko vas.

Ovako je, gotovo poetski i emotivno, odgovorila Ofra Štraus (Ofra Strauss), predsednik izraelske kompanije Štraus Elite, na naše pitanje o tome šta joj je vodeće geslo u biznisu. Štraus-Elite je stopostotni vlasnik Doncafe u Srbiji od 2005. godine. Ofra Štraus je u Beogradu boravila nešto više od 20 sati (12. decembra 2006. godine) kako bi se susrela sa zaposlenima i timom koji vodi Doncafe. Matična kompanija Štraus-Elite u Izraelu je lider na tržištu u proizvodnji hrane: u ponudi kafe zauzima oko 75 odsto tržišta, u instant kafi 61 odsto, u proizvodnji čokolade oko 70 odsto, salatama od svežeg povrća i slanom programu oko 69 odsto i isto toliko u oblasti mlečnih napitaka. Lansirali su i ekskluzivni čokoladni brend „Maks Brener čokoladni bar“, odnosno mesta na kojima se služi sve od čokolade, u svim oblicima – tečna čokolada, topla, hladna, pica-čokolada, sendvič čokolada…

Kompanija Štraus Elite u svom sastavu, osim poslovanja u Srbiji, ima i kompanije u Brazilu, Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji i Kazahstanu. Gde god da posluju u svetu, nastoje da zadrže imidž porodične kompanije u kojoj vlada duh timskog rada, a posao se obavlja sa zadovoljstvom i sa ciljem da proizvodi budu vrhunskog kvaliteta.

Ofra Štraus je od strane prestižnog američkog poslovnog magazina „Fortune“ uvrštena na listu 50 najmoćnijih poslovnih žena sveta . Prema poslednjoj rang-listi iz oktobra 2006. godine, Ofra Štraus se nalazi na 47. mestu. Prema magazinu „Fortune“, gospođa Štraus je ostvarila najveće pripajanje u istoriji Izraela, dodavanjem Elite, proizvođača kafe i čokolada, Štrausovoj porodičnoj proizvodnji mlečnih proizvoda treće generacije. Tako je Štraus Elite postao jedan od najvećih proizvođača hrane u Izraelu. Odavno je izašao iz okvira Izraela, sa 8.800 zaposlenih, 19 fabrika na četiri kontinenta i obrtom od oko jedne milijarde dolara.

U ekskluzivnom razgovoru za Magazin Biznis, Ofra Štraus govori o razvoju kompanije Štraus Elite, svojoj uspešnoj karijeri i savremenim trendovima u poslovanju kompanija.

Koja su bila Vaša prva saznanja kada ste počeli da radite u porodičnoj kompaniji? Od čega ste smatrali da treba početi?

– Uvek sam bila spremna za biznis. Odrasla sam u porodici u kojoj svaka generacija daje svoj doprinos razvoju porodične kompanije. Nepisano pravilo je unaprediti biznis, ništa ne otuđiti, već nadograditi i ostaviti narednoj generaciji. Moj prvi posao bio je u kozmetičkoj kući Este Louder u Americi i tu sam ostala tri i po godine. To je takođe porodična kompanija koja ima odličan marketing. Posle tog iskustva vratila sam se u Izrael i pridružila sam se porodičnom poslu. To je bilo prirodno. Htela sam da svoju decu odgajam kod kuće. U našoj kompaniji u Izraelu počela sam od početka: od maloprodaje i direktnog kontakta sa kupcima.

Karijera
Kako ste se osećali kad ste na listi magazina „Forčn“ ušli u prvih 50 najuspešnijih žena?

– Bila sam počastvovana i bilo mi je veoma drago. Želela bih da sam bar toliko dobra kao što je moja pozicija na toj internacionalnoj listi uspešnih poslovnih žena. Ponosna sam, jer je Izrael mala zemlja, pa je tim važnije biti deo kompanije koja može da se rangira na toj listi. Takođe, ponosna sam da je moja porodica bila hrabra da stavi ženu na čelo kompanije. To nije baš uobičajeno, jer nema puno žena koje su na čelu kompanija u svetu. Za mene je to, donekle, bilo prirodno jer sam uvek imala karijeru i nisam živela pod staklenim zvonom. Ovoga puta, veličina kompanije je razlog što sam se našla na listi, a to govori dovoljno o našoj kompaniji.

Prema magazinu „Forčn“, koji Vas je svrstao u 50 najmoćnijih poslovnih žena sveta, ostvarili ste najveće pripajanje kompanija u istoriji Izraela, dodavanjem Elite, proizvođača kafe i čokolada, Štrausovoj porodičnoj proizvodnji mlečnih proizvoda. Zašto je došlo do spajanja Elite i Štrausa?

To je bio veliki posao za nas. Ali, u Izraelu su postojale dve fabrike hrane. Mislili smo da nije dobro imati dve odvojene fabrike hrane. Elite je bio veći od Štrausa, ali nije bio toliko uspešan u poslovanju kao Štraus. U fazi pripajanja smo najpre četiri godine vodili potpuno odvojeno obe kompanije, da bismo se dobro pripremili za njihovo ujedinjenje. Potrošači žele više raznovrsnih proizvoda i žele njihovu dostupnost. Spojili smo sve što je dobro iz obe kompanije, i sve što je najbolje sada imamo pod istim imenom. Prošle su tri godine od ujedinjenja i mislim da smo sve uspešno uradili. To je, inače, dug i naporan proces, ali smo postigli da kompanija istovremeno raste i u Izraelu i da se širi izvan granica.

Sada imate veliko tržišno učešće u Izraelu, gotovo u svim kategorijama proizvodnje hrane? Koliko je teško doći do takve tržišne pozicije?

– Puno dugujemo osnivačima Elite. Kada smo kupili Elite on je bio vodeći u proizvodnji kafe i čokolada, dok smo na strani Štrausa imali veće tržišno učešće, ali smo bili drugi u mlečnim proizvodima. Veoma je teško održati vodeću tržišnu poziciju, pogotovo u prošlih petnaestak godina. Ima mnogo vrhunskih proizvođača i jaka je konkurencija u oblasti kafe i čokolade. Važno je da postignemo da naši potrošači vole naše brendove. Moj otac me je uvek učio da se ne podrazumeva da će sutra sve biti isto kao i danas i zato se moramo boriti svaki dan.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: