UNAPREĐENJE RAZVOJA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA: Novih 100 miliona dinara za žensko inovaciono preduzetništvo

Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj drugu godinu zaredom podržava inovacione ideje preduzetnica kroz Program podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva. Ponovo su opredeljena bespovratna sredstva u vrednosti od 100 miliona dinara i preduzeto je niz aktivnosti kako bi ženama bilo olakšano uključivanje u oblast inovacionog preduzetništva.

Teodora Tasić

Odličan primer tome je Teodora Tasić, koja sa kolegama stoji iza preduzetničkog koncepta startapa Organela, oko kojeg su se okupili sa idejom da kvalitetnu organsku hranu učine dostupnom i ljudima u urbanim sredinama. Nakon što su postali vlasnici jednog seoskog imanja u okolini Valjeva, osnovali su Organelu i počeli da uzgajaju organsko voće i povrće i razvijaju koncept proizvodnje zdrave hrane po porudžbini – „Izvor seoske hrane“. Koncept, koji je u okviru Programa dobio bespovratna sredstva, podrazumeva da deo bašte na poljoprivrednom gazdinstvu bude na usluzi klijentu za one vrste i sorte koje unapred odabere. Posebno je zanimljivo da klijent ima potpuno transparentan vid uzgajanja, u svakom trenutku može da poseti svoju baštu ili da je nadgleda putem veb kamere.

„Svet u kojem živimo iz dana u dan se menja, a upravo su mladi ti koji imaju mogućnost i energiju da idu u korak sa vremenom. Mladi bi trebalo da ponovo uspostave direktnu vezu između sela i grada, poljoprivrednih proizvođača i kupaca. Srbija ima izvanredne potencijale za bavljenje poljoprivredom koje treba iskoristiti. Za to je neophodna i organizovana podrška države, jer su u suprotnom mladi prepušteni sami sebi”, rekla je Teodora Tasić.

Zajedno sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj nesebičnu podršku pruža i Savet za zapošljavanje grada Beograda, koji iz godine u godinu radi na osnaživanju žena u svetu preduzetništva.

„Stojimo čvrsto iza svih koji žele da pokrenu svoje preduzetničke priče. Pomažemo im da iskoriste trenutak i razviju ideju, pa smo tako zajedno sa Kabinetom organizovali i Takmičenje za najbolju preduzetničku ideju, što predstavlja još jedan vid osnaživanja žena, čiji je nagradni fond bio pet miliona dinara“, istakao je Dragomir Petronijević, član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje grada Beograda.

Program podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva će i naredne, 2020. godine, opredeliti bespovratna sredstva u iznosu od 100 miliona dinara, sa ciljem da se unapredi i afirmiše inovaciono preduzetništvo žena u Srbiji.

Podsticaj za razvoj inovativnih ideja

Dragomir Petronijević sa preduzetnicama
koje su dobile sredstva za razvoj biznisa

Program podrške razvoju ženskog inovacionog preduzetništva podržala je Skupština grada Beograda i Kancelarija za mlade. Dragomir Petronijević, član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje grada Beograda, je u razgovoru sa novinarima 29. novembra u Beogradu rekao da su žene u Srbiji vredne i preduzimljive i da na ovaj način žele da ih ohrabre da otvaraju startap kompanije i postanu uspešne preduzetnice.

”Projekat ćemo nastaviti i u sledećoj godini i biće usklađen sa ostalim državnim programima, kako bismo osigurali da dobre ideje dobiju adekvatnu podršku. Žene se obučavaju kako da dođu do sredstava iz Fonda za razvoj, Razvojne agencije, Nacionalne službe za zapošljavanje i drugih programa. Podstičemo preduzetnice da se takmiče, predstave proizvod i sarađuju sa drugim preduzetnicama, kako bi se dodatno osnažile i plasirale proizvod”, izjavio je Petronijević i dodao da Program nije namenjen isključivo tehnološkim preduzetnicama, već i domaćicama u seoskim i manje razvijenim sredinama, sa dobrom idejom i osećajem za biznis.

Nataša Simin, suvlasnica preduzeća Herbelixa, rekla je da je u okviru prošlogodišnjeg Programa dobila sredstva za ulaganje u razvoj dijetetskih suplemenata. Proizvod za suzbijanje helikobakterije će u januaru biti u prodaji u onlajn prodavnici i apotekama u Srbiji. Simin i dve koleginice, zaposlene na Prirodnomatematičkom fakultetu u Novom Sadu, konkurisale su u ime svog preduzeća za novac iz fondova i dobile nagradu za Najbolju žensku inovativnu preduzetničku ideju za 2019. godinu, koja je iznosila dva miliona dinara, zatim od Inovacionog fonda grant od 80.000 evra, u okviru Projekta ranog razvoja, kao i vaučer od Inovacionog fonda.

Podelite ovaj tekst: