Од царске трпезе до тржишта ЕУ

Црно ароматизовано вино бермет недавно је од Завода за интелектуалну својину Србије добило сертификат о заштићеном географском пореклу

od-carske-trpeze-do-trzista-euФрушкогорски бермет има славну прошлост и, изгледа, лепу будућност. Овим десертним вином била је одушевљена царица Марија Терезија. Сем на на аустријском, служило се и на другим европским дворовима а нашло се и на винској карти „Титаника“. А онда је дошло време заборава. Међутим, бермет се поново враћа и то на велика врата. Ово црно ароматизовано вино недавно је од Завода за интелектуалну својину Србије добило сертификат о заштићеном географском пореклу.

На тај начин створени су услови да постане бренд Србије. О пласману и производњи овог црног вина воде рачуна чланови Задруге произвођача бермета са Фрушке горе. Седиште је у Сремским Карловцима, а о томе шта су урадили до сада а шта планирају, директор Задруге Милан Тодоров каже:

Требало нам је годину дана да испунимо све захтеве и добијемо сертификат о географском пореклу. Он за сада важи само у Србији, али пошто је цео поступак урађен у складу са прописима који важе у Европској унији, биће нам лакше да и тамо региструјемо и заштитимо наше пиће и тај поступак је у току. На тај начин црни фрушкогорски бермет имаће исти третман као токајац или малага. Наредни потез биће да заштитимо и бели бермет. На тржиште ЕУ моментално се пласира самоборски бермет, али то није природно пиће, па се зато знатно разликује од овог нашег – каже Тодоров.

Први корак – заштита бренда на домаћем терену – није био ни лак ни брз. Укупно 17 произвођача бермета са Фрушке горе из Карловаца, Сремске Каменице, Баноштора, Ирига, Чортановаца и Петроварадина, годину дана је заједно са стручњацима из Енолошке станице Вршац и Пољопривредне станице Нови Сад радило на томе да испуни све услове потребне да би добили сертификат о заштићеном географском пореклу. Било је потребно прво направити елаборат, па кренути у спровођење Конкурисали су за средства из Националног инвестиционог плана и добили нешто више од 800.000 динара, односно 10.000 евра. То им је била драгоцена помоћ без које би тешко направили први корак.

Сада су свих 17 чланова носиоци бренда и кажу да су спремни да помогну колегама винарима који желе да региструју своја вина и пређу исти пут, али да ће своја права чувати. Зато свако ко крене у производњу црног бермета а да није испунио услове, може да очекује да ће га тужити суду.

А интересовања би и те како могло бити, јер све количине бермета које се произведу имају купце. Очекује се да ће потражња да расте. На тржишту су на цени вина која се не производе од једне бербе, већ висококвалитетна пића. А бермет је баш то – од стављања вина у бурад па до испоруке мора да прође од осам месеци до две године. Производи се од одговарајућег сортимента грожђа.

Podelite ovaj tekst: