“Паковање” природе

Један од нових брендова породичне млекаре “Величковић” јесте цеђено кисело млеко које је веома тражено на европском тржишту

pakovanje-prirodeПородична млекара „Величковић”, из Алакинца код Сурдулице, нуди нове производе домаћем и иностраном тржишту. Власници млекаре, браћа Милан и Зоран Величковић, брендирали су већину својих производа, обезбедили потребне сагласности и дозволе и одскора „пакују природу”, најквалитетније млечне производе са Власине. Бели сир по традиционалној власинској рецептури, која је сачувана још само у Институту за млекарство у Старој Загори у Бугарској, одскора се, захваљујући професору Ивану Пејчевском, производи у овој млекари. Недавно је стигао и сертификат о ХАСАП стандарду еминентне немачке куће „Декуес”. Он ће омогућити да квалитетни млечни власински производи стигну на европско и светско тржиште.

Чоколадно млеко за одојчад

– Урадили смо нову технологију чоколадног млека. Нема таложења, укуси су нови а квалитет млека је такав да могу да га користе и одојчад. Нова светска технологија примењиваће се и код воћних јогурта који по квалитету могу да конкуришу светским – каже професор Пејчевски.

Специјалитети за пробирљиве

Професор Еш истиче да су количине млечних производа који излазе као брендови из млекаре „Величковић” за сада мале, али то се подразумева код ексклузивних брендова за тржиште Европе, Београда и већих центара.
– Пробирљива тржишта траже врхунски квалитет у виду сирева моцарела, чедар, гауда и још десетак, колико смо урадили. Ту је и бутер светског стандарда јер је сировина (млеко) изузетног квалитета – каже професор Еш.

– Нашем и европском тржишту потребни су квалитетни производи који се припремају по традиционалној, често заборављеној, рецептури која нуди здраву исхрану и квалитет – каже Милан Величковић, најављујући нови бренд породичне млекаре „Величковић” – цеђено кисело млеко које је веома тражено на европском тржишту.

– Сертификат ХАСАП и стандарди ИСО резултат су тимског рада у породичној млекари, каже Зоран Величковић и додаје да је сваки сегмент важан, а то сви запослени знају и раде за заједничку корист свих. То је оно што нас храбри и обезбеђује резултате на које можемо бити поносни – каже Величковић.

Професор др Џон Еш, са Универзитета за млекарство у Торонту (Канада), признати међународни стручњак за млеко и млечне производе, без много размишљања прихватио је позив да дође на југ Србије.

– Након двадесетак дана боравка овде, међу дивним, вредним, искреним и поштеним људима, нисам се покајао. Овде су огромни потенцијали да производите светске брендове. Наравно, уз примену науке и савремене технологије, и праћењем светских трендова имаће прођу на ексклузивним тржиштима широм Европе и света. Србија има шансе да се са квалитетним брендовима нађе на светском тржишту равноправно са познатим произвођачима, каже професор Еш, након обуке запослених у породичној млекари „Величковић”.

– Бог је био дарежљив јер вам је подарио природно богатство које, истини за вољу, до сада није коришћено ни 15 одсто, каже професор Џон Еш који је посредством канадске владе, организације ЦЕСО и канадске амбасаде у нашој земљи, дошао да пренесе знање и обучи запослене у млекари за производњу више од 20 врста млечних производа.

„Природно буђење”

– Када смо почели са првим млечним производима из млекаре „Величковић”, наш слоган је био „Природно буђење”. Сада са професорима Ешом и Пејчевским идемо у нову етапу за освајање тржишта. Зато могу слободно да кажем да смо постигли светски квалитет, а то показују и стручне лабораторијске анализе – каже Мића Величковић.

Заједно са њим ради и професор др Иван Пејчевски, из Софије, са Интернационалног тракијског универзитета у Старој Загори за млекарство и микробиологију. Он је стручњак за власински бели сир, чоколадно млеко, јогурте и цеђено кисело млеко.

– Ускоро ће са југа Србије, из млекаре „Величковић”, на пробирљиво домаће и инострано тржиште, по стандарду ХАСАП бити испоручени млечни производи: власински меки и тврди сиреви, гауда, моцарела, чедар и други. Затим бутер, воћни јогурти и разни млечни намази у породичним паковањима и паковањима за хотелијерство, најављују професори Еш и Пејчевски. Они истичу да су сировине изванредног квалитета, али неадекватно искоришћене. „Новац се баца” јер се не користи све што пружа млеко као основна сировина.

Мића Величковић, који је са братом Зораном пре неколико година отпочео приватни бизнис, каже да су професори Џон Еш и Иван Пејчевски посебно импресионирани начином на који се у овом делу Србије гаје и хране говеда и свакодневно допрема млеко. Више од 600 коопераната измирује своје обавезе предајући млеко, а Величковићи обезбеђују новац за преузете количине. У Канади, на пример, један омањи произвођач испоручи сам толико млека колико Величковићи преузму од неколико десетина коопераната. Уз госте из Канаде и Бугарске непрестано је син Миша који је, са мајком и још тројицом од 25 запослених, укључен у рад породичне млекаре „Величковић” у Алакинцу код Сурдулице.

Александар Валчић

Podelite ovaj tekst: