Потенцијали Србије за економски раст

Искуства из неколико претходних година показују да су страни инвеститори прилично имуни на српски политички ризик

Лаза Кекић

Лаза Кекић

Председник Владе Србије Војислав Коштуница ће се срести са домаћим и међународним пословним лидерима на Петом пословном округлом столу са Владом Србије 16. и 17. октобра 2006. године у Кристалној дворани хотела Хајат у Београду, у организацији „Economist Conferences”, где ће анализирати напредак Србије и одговарати на питања као што су:

 • Приоритети владе у наредних 12 месеци
 • Када Србија очекује да ће се придружити Европској унији
 • Да ли би компаније требало да брину о политичкој стабилности

О „Economist” конференцији

„Economist” конференција, одељење „Economist Intelligence Unit”, водећи је организатор форума за више руководиоце, чији је циљ сагледавање нових аспеката појединих питања од стратешког значаја. Ови сусрети укључују индустријске конференције, окупљања менаџера и округле столове са владама широм света. Као део „Economist” групе, издавача „Economist” магазина, ово је високо цењени бренд са историјом дугом 160 година и добро познатом репутацијом перфектне и независне компаније.
Сваки сусрет у организацији „Economist Conference” испуњава своје циљеве и обезбеђује драгоцене анализе на којима виши руководиоци могу стећи увид, разменити мишљења и упоредити стратегије.

Србија је последњих година постигла много, па руководства фирми уочавају предности побољшања у пословном окружењу. Као што Лаза Кекић, регионални директор за централну и источну Европу одељења “Economist Intelligence”, наглашава: “Искуства из неколико претходних година показују да су страни инвеститори прилично имуни на српски политички ризик. Али, са много сложенијим политичким питањима која су тренутно на дневном реду и која тек предстоје, поставља се питање хоће ли то бити случај и у будућности. Генерално, пословни свет се нада да Србија може одржати свој брзи раст и да влада може да усвоји реформе којима би се побољшали услови пословног окружења, баш као што ће и продаја великих јавних предузећа томе допринети.” Своје присуство на дебати о овим и осталим питањима у организацији “Economist Conferences” потврдили су:

 • Војислав Коштуница, председник Владе Републике Србије
 • Ивана Дулић-Марковић, потпредседница Владе Републике Србије
 • Млађан Динкић, министар финансија
 • Предраг Бубало, министар привреде
 • Милан Париводић, министар за економске односе са иностранством
 • Радован Јелашић, гувернер Народне банке Србије
 • Gustavo Navarro, генерални директор, Холцим Србија
 • Paul Patrick, генерални директор за јадранску регију, JT International
 • Simon Smith, генерални директор, Nestlé Adriatic
 • Иван Соколов, генерални директор, Orgachim Bulgaria and Rousse/Policolor Romania
 • George Bobvos, директор развоја за Србију, TriGránit Development Corporation
 • Jean-Marc Tonti, регионални директор, Visa International

Скица за портрет

Регионални директор за централну и источну Европу и директор одељења за процене при „Economist Intelligence“ у Лондону јесте Лаза Кекић. Господин Кекић предводи највећи регионални тим аналитичара „Economist Intelligence“ одељења који обезбеђују економске, политичке и пословне анализе за свих 27 земаља источне Европе, укључујући и земље бившег Совјетског Савеза. Такође, предводи одељење „Economist Intelligence“ за услуге процене, које укључује главне традиционалне производе, извештаје и прогнозе по земљама (средњорочне прогнозе за 60 земаља намењене директним инвеститорима). Образован на Лондонској школи за економију (дипломирани економиста и магистар економије), Лаза Кекић је у одељењу „Economist Intelligence“ од 1993. године. Подручја главне специјализације и интересовања: економије земаља источне Европе, директне стране инвестиције и средњорочне прогнозе. О овим и осталим темама писао је за одељење „Economist Intelligence“ као и за многа друга издања. Такође, господин Кекић обезбеђује бројне презентације за клијенте и медије.

Ово је пети округли сто, који се одржава сваке године од 2001. (са изузетком једне године). Главни покровитељи овогодишње конференције су Штада група и Хемофарм. Поред њих, спонзори конференције су још и HP, Orgachim, US Steel Serbia, Visa и Wolf Theiss. Конференција је подржана од стране Mmd Public Relations.

Жан-Марк Тонти, регионални директор за Србију Visa International, тим поводом је изјавио: „На конференцији ћу говорити о томе на који начин електронска плаћања и искуства Visa International могу послужити у даљем економском развоју Србије”.

Е. Р.

Podelite ovaj tekst: