POGLED UNAPRED: Povratak u normalu će trajati godinama

Jedan od najvećih izazova za kreatore ekonomske politike u postkovid ekonomiji biće upravljanje javnim dugom. Samo tokom prošle godine, globalni dug je uvećan za 20.000 milijardi dolara i dostigao je 277.000 milijardi. Međutim, izgleda da postoji konsenzus među ključnim finansijskim institucijama, uključujući i MMF, prema kojem bi razvijene zemlje mogle da očekuju da će niske kamatne stope potrajati u dužem roku

Godina je 2025. Srbija ima javni dug na nivou od 51 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a deficit u republičkom budžetu iznosi svega 0,5 odsto BDP-a. Uz to, privredni rast, već četvrtu godinu zaredom, iznosi četiri odsto, dok izdaci za kamate padaju, a rashodi namenjeni za kapitalne investicije rastu.

Ovako će, u najkraćem, izgledati Srbija pet godina posle kovida ako se obistini plan ministra finansija Siniše Malog. Ovu prognozu uneo je u Fiskalnu strategiju, dokument koji na srednji rok postavlja makroekonomski okvir. Vrlo retko se u prošlosti događalo da ministri finansija ovim dokumentom zaista i predvide kako će izgledati ključni ekonomski pokazatelji za nekoliko godina, ali, ako je za utehu, to ne polazi za rukom ni Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci.

Za sada, njihove globalne prognoze, ali na nešto kraći rok (od tri godine) izgledaju ovako: globalna privreda će ove godine porasti za 5,2 odsto, da bi sledeće 2022. godine taj rast dostigao 4,2, a 2023. iznosio 3,8 odsto. Za evrozonu MMF ove godine prognozira rast od 5,2 odsto, zatim 2022. – 3,1, i 2023. – 2,2 odsto. Najvećom brzinom oporavljaće se Kina: 8,2 odsto ove godine, 5,8 sledeće i 5,7 odsto 2023. godine. Uz to, Kina ni prethodne godine nije imala pad privredne aktivnosti, već rast od 1,9 odsto.

U prognozama MMF-a se za evrozonu dogodine prognozira blagi rast nezaposlenosti (sa 8,9 na 9,1 odsto), da bi zatim usledio oporavak tržišta rada. Za 2023. godinu prognozira se da će stopa nezaposlenosti u evrozoni iznositi 7,9 odsto. Ali, ono što bi u prognozama trebalo da nas zabrine jeste i najava (važi i za ovu godinu), da će cena nafte porasti za 12 odsto. A londonski Ekonomist, recimo, ovih dana piše da je cena dostigla 60 dolara za barel.

Ipak, kako sada stvari stoje, jedan od najvećih izazova za kreatore ekonomske politike u postkovid ekonomiji biće upravljanje javnim dugom. Jer, sada je već sasvim jasno – prošla, 2020. godina će u ekonomskoj istoriji biti ubeležena kao crveno slovo u globalnom dužničkom kalendaru. Čak sa 13 nula piše se broj kojim se izražava rast globalnog javnog duga u godini pandemije! Već oko 20.000 milijardi iznosi rast globalnog duga prošle godine, pokazuju podaci Svetskog ekonomskog foruma. Prema proceni istog izvora, prošle godine ukupan dug svih zemalja sveta dostigao je 277.000 milijardi dolara.

Podaci, pri tom, pokazuju da su se više zaduživale razvijene zemlje čiji je dug sa 181.800 skočio na 196.300 milijardi dolara. Dug zemalja u razvoju sa 70.900 povećan je na 76.400 milijardi dolara.

Ovolikim globalnim javnim dugom biće moguće upravljati pod jednim uslovom. Samo ako kamate na zaduživanje ostanu niske na duži rok.

Slobodan Minić, iz Fiskalnog saveta, kaže da bi se apsolutno moglo reći da je 2020. godina bila godina eksplozije javnog duga na globalnom nivou.

Foto: Pixabay

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • BRANKA PUDRLJA DURBABA, GLAVNI DIREKTOR ZA TRŽIŠTE VIP MOBILE: Vreme je da otvorimo novo poglavlje u našem poslovanju
  • ŠTA DONOSE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O PDV-u KOJE SU STUPILE NA SNAGU 1. JANUARA 2021.: Nova pravila u prometu – od građevinarstva do virtuelnih valuta
  • ŠTA MOŽEMO DA OČEKUJEMO OD NIS-a U 2021. GODINI?: Ulaganja vredna skoro 21 milijardu dinara
  • VOJIN ĐORĐEVIĆ, KREATOR I OSNIVAČ BRENDOVA VODAVODA I GORKI LIST: Dobrobit zajednice mora da ima prednost u odnosu na kratkoročni profit
  • PROJEKAT “STVARANO U SRBIJI”, POKRENUT PRE VIŠE OD POLA GODINE, BELEŽI ODLIČNE REZULTATE: Porodica čuvarkuća ima više od 500 proizvoda
  • KAKO ĆE COVID-19 UTICATI NA PROMENE U RITEJL SEKTORU: Ritejl parkovi u kovid krizi imaju prednost
  • NOVA KNJIGA LAZARA DŽAMIĆA „PUTEVI OKO ZNAKOVA“: Kako čitamo znakove kojima je naš put oivičen
  • PISMO IZ KANADE NA PRAGU NOVE 2021.: Kad kriza zakuca na vrata
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2021.
Podelite ovaj tekst: