KOVID KRIZA U JEDNOJ OD NAJOMILJENIJIH SVETSKIH TURISTIČKIH DESTINACIJA JOŠ TRAJE: Zone, boje, UNO

Mnogi me pitaju kakve su mogućnosti da doputuju u Italiju. Turistički i poslovno. Ja bih rekla – ostanite tu gde jeste. Ali pošto ne treba da donosimo odluke u ime drugih, mogu samo izneti činjenice, pa procenite sami

Piše: Marina Lazarević

Putovanja u Italiju su mnogima sa naših prostora mesto za punjenje baterija i restart. Dok sam živela u Trstu, često sam nailazila na poznanike i prijatelje iz Srbije. Trst je prva destinacija gde može da se pored mora, uz italijanski espresso, na suncu, oseti miris Italije. Naravno, imamo i istorijsku zaleđinu koja je kreirala i krilaticu – Trst je naš – no, ovoga puta ćemo je ostaviti van priče.

Ovih dana, u komunikaciji sa prijateljima, razgovaram o tome kako je ovde i kako je tamo. Ne bih rekla ni dobro ni loše, ni bolje ni gore. Rekla bih – RAZLIČITO. Ne bih donosila zaključke, jer nigde „ne vidim dobro niti dovoljno“. No, mnogi me pitaju kakve su mogućnosti da doputuju u Italiju. Turistički i poslovno. Ja bih rekla – ostanite tu gde jeste. Ali pošto ne treba da donosimo odluke u ime drugih, mogu samo izneti činjenice, pa procenite sami.

U Srbiji, vidim, kafići i skijališta su otvoreni. Tržni centri takođe. Bašte su pune. Vreme je lepo. Ljudi ne nose često maske. Dečije aktivnosti i sportski klubovi su aktivni i otvoreni. Putovanja po zemlji su moguća. Uz izuzetak nestale kategorije – turističke i „event“ industrije, sve ostalo je, u poslovnom smislu, rekla bih „po starom“.

Najlakše ćemo zapamtiti situacije o zonskoj podeli, povezujući je sa dečijom igrom – UNO. Redosled aduta ide – zelena (sve je slobodno), žuta, narandžasta (zamenila plavu) i crvena. U EU se priča i o džoker terminu – tamnocrvena… bordo… krv… vino. Kako se kome svidi. Šta one zaista znače i kako izgleda svakodnevica ovde?

Počnimo od glavnih parametara.

 1. Na ulici je obaveza stalnog nošenja maske. Ko je ne nosi, često će biti opomenut od strane prolaznika, posebno starijeg. Nije dovoljno nositi do nosa, nego preko nosa. Ako uđete u autobus, prodavnicu, apoteku, u roku od par stotinki sekunde ćete biti opomenuti da podignete masku, ako to niste učinili. Ukoliko naiđe „komunalac“ naplatiće kaznu, a svaki radnik u bilo kojoj firmi – privatnoj ili državnoj, u obavezi je da odmah prijavi ako primeti da neko ne nosi masku ispravno. Naravno, oni zamole, jer kažu imaju kamere i ako ih vide na kameri da vas nisu opomenuli, kaznu će naplatiti njima. Vozač autobusa neće voziti dok ne stavite masku.
 2. Kretanje između regiona sve dok nas ne uvedu u zelenu zonu, neće postojati. Znači – ako sam u Milanu, ne mogu da idem u Firencu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • BRANKA PUDRLJA DURBABA, GLAVNI DIREKTOR ZA TRŽIŠTE VIP MOBILE: Vreme je da otvorimo novo poglavlje u našem poslovanju
 • ŠTA DONOSE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O PDV-u KOJE SU STUPILE NA SNAGU 1. JANUARA 2021.: Nova pravila u prometu – od građevinarstva do virtuelnih valuta
 • ŠTA MOŽEMO DA OČEKUJEMO OD NIS-a U 2021. GODINI?: Ulaganja vredna skoro 21 milijardu dinara
 • VOJIN ĐORĐEVIĆ, KREATOR I OSNIVAČ BRENDOVA VODAVODA I GORKI LIST: Dobrobit zajednice mora da ima prednost u odnosu na kratkoročni profit
 • PROJEKAT “STVARANO U SRBIJI”, POKRENUT PRE VIŠE OD POLA GODINE, BELEŽI ODLIČNE REZULTATE: Porodica čuvarkuća ima više od 500 proizvoda
 • KAKO ĆE COVID-19 UTICATI NA PROMENE U RITEJL SEKTORU: Ritejl parkovi u kovid krizi imaju prednost
 • NOVA KNJIGA LAZARA DŽAMIĆA „PUTEVI OKO ZNAKOVA“: Kako čitamo znakove kojima je naš put oivičen
 • PISMO IZ KANADE NA PRAGU NOVE 2021.: Kad kriza zakuca na vrata
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2021.
Podelite ovaj tekst: