PORODIČNI BIZNIS U TEKSTILU: I profit i nagrada

Radovanu Stankoviću, vlasniku konfekcije „Mikro modeli“ iz Vranja, pripala nagrada BAT-a za „Najboljeg malog privrednika“

PORODIČNI BIZNIS U TEKSTILU: I profit i nagrada

Kada je pre deset godina, što je za Vranje, pored posrnulog kombinata „Jumko“ bilo nezamislivo, Radovan Stanković sa suprugom Gordanom, sinom Bobanom i ćerkom Biljanom započinjao privatni biznis, ovom vrednom i upornom Vranjancu prepreke su nicale na sve strane. Dugo se borio, i izborio, da bude svoj na svome. Odlukom stručne komisije Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom, Ministarstva privrede, Privredne komore Srbije i kompanije BAT, Stanković je proglašen za najboljeg malog privrednika u Vranju.

– Koliko mi je bilo drago što sam sobio nagradu koju mi je premijer Srbije dr Vojislav Koštunica uručio, toliko me boli to što se dogodilo kompaniji „Jumko“ u kojoj sam proveo 17 stvaralačkih godina i što su se moja upozorenja obistinila. Onda me niko u „Jumku“ nije shvatao ozbiljno. Da se nije mnogo promenilo od onda potvrđuje podatak da su uz velika protivljenja odbili posao koji sam im ponudio. Naime, trebalo je da urade posao za inostranog partnera. Na moje i na iznenađenje partnera iz Nemačke, oni su to odbili uz izgovor: „Ko je dozvolio da se posao uzima od privatnika“. Oni još ne shvataju da više ne postoji podela na privatno i društveno, i da danas samo postoje uspešni ili neuspešni poslovi i biznismeni. No, sada je privatni kapital preko poznate kompanije iz Engleske ušao u „Jumko“ i nadam se da će se mnogo toga promeniti nabolje, kaže Stanković.

Početak sa pet mašina

– U vreme kada sam se odlučio za privatni biznis „Jumko“ je počeo da tavori. Imao sam predosećaj da tako neće dugo, jer je to nagoveštavalo ponašanje zaposlenih. Prosipalo se, prsti su bili „mnogo široki“, a nedisciplina je uzimala maha i sve se više širila, kaže Radovan i nastavlja:

– Počeo sam sa pet mašina i isto toliko radnika. Imao sam ogromno iskustvo iz „Jumka“ za sve faze. Išli smo, korak po korak, od krojačkog salona do radionice i fabrike koja sada zapošljava 70 radnika. Izuzetnim kvalitetom šivenja, strogim poštovanjem rokova sve veći broj mušterija je dolazio za usluge ili da kupi neki naš proizvod. Kako kažu Stankovići, radili su danonoćno, a kada su, zbog većeg obima posla i porudžbina kupaca, zaposlili 15 radnika, odlučili su da osnuju preduzeće. U početku su radili HTZ opremu za pojedine firme i posao je rastao. Onda su, zahvaljujući kvalitetu proizvoda, stupili u kontakt sa grčkom firmom „Melone bambino“ iz Soluna. Uspešna saradnja je rasla i sada su zajedno zauzeli dobre tržišne pozicije u proizvodnji dečje konfekcije na jugu Evrope.

Novi poslovi

– Kako se posao povećavao, tako se povećavao i broj zaposlenih. Sada ih je 70, a uskoro će biti još više. Radi se u dve smene. Ugovoreni su novi poslovi sa nemačkom firmom BAF, a tu je izvoz za Grčku, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju. Insistira se na kvalitetu jer su partneri iz inostranstva rigorozni u svojim zahtevima. Valja se dokazati, ispoštovati rokove, a mi to uspevamo, kaže Radovan.

Od 70 zaposlenih većina je radnika „Jumka“ koji su ostali bez posla i sada su ovde našli uhlebljenje. Iskusne konfekcionarke kažu da im je Radovan pomogao, kako bi mogle da izdržavaju porodicu. Plate su skromne, ali redovne. Ipak, nadaju se, pošto se posao razvija, da će se i zarade povećavati.

Konkurencija

– Planiramo još veći razvoj i proširenje asortimana i kapaciteta. Sopstvenim sredstvima izgradili smo novu i savremenu fabriku, koja objedinjuje proces proizvodnje. S obzirom na nove ugovore sa firmom iz Austrije i Nemačke o izvozu naših proizvoda, uz 70, očekujem da zaposlimo još 20 novih radnika. Upravo su stigle najsavremenije mašine i za koji dan završavamo i drugu proizvodnu halu. Inače, pored lon poslova, imamo i vlastitu proizvodnju atraktivnih modela za decu od jedne do 16 godina, kaže naš sagovornik. On ističe da nije lako u tekstilu, ali se može poslovati i pored toga što je konkurencija žestoka.

– Veliki je uvoz kineske i turske robe a država se nije dovoljno angažovala da u ovom segmentu zavede neki red. Perspektiva je u malim serijama gde kvalitetom možemo da pobedimo konkurenciju.

Podelite ovaj tekst: