„Slatka eva“ iz Temerina

Laslo Dujmovič, stomatolog i vinar iz Temerina kraj Novog Sada, razvio je porodični biznis proizvodnje visokokvalitetnog vina koje posetioci mogu da probaju i kupe u okviru „Vinskog puta“

„Slatka eva“ iz Temerina

Teško je voditi jedan mali biznis a tek dva… Ovo drugo odlično polazi za rukom Laslu Dujmoviču, stomatologu i vinaru iz Temerina kraj Novog Sada. U planu je i treći posao: kreće u vode agroturizma. Prva dva biznisa počela su gotovo istovremeno. O početku rada porodičnog preduzeća „Vindulo“ d.o.o. Laslo Dujmovič kaže:

– Moji preci i sa očeve i sa majčine strane bili su vinari, pa sam zavoleo sve što je vezano za vino, vinograde i grožđe. Od prve zubarske plate kupio sam grožđe i napravio prve litre vina. Iz godine u godinu pravio sam sve više vina i trudio se da kvalitet bude zadovoljavajući. Naravno, sam nisam mogao i potražio sam pomoć kolega i stručnjaka. Pročitao sam brojnu literaturu – kaže Dujmovič u razgovoru za Ekonometar.

Prve čokote na starom porodičnom salašu Laslo Dujmovič je zasadio 2003. godine a površine su se svake godine povećavale. Sada ima sedam hektara vinograda. Poslednji zasadi bili su lane – dva i po hektara. Na tržište može da isporuči 40.000 litara vina a kada i ovi zasadi počnu da daju pun rod, moći će da plasira i do 70.000 litara kvalitetnog vina.

– Ne stajemo sa sadnjom novih čokota. Već ove godine ulazimo u novi program. Želimo da proizvodimo „eko vino“, napravljeno od organski proizvedenog grožđa, saznajemo od našeg sagovornika. O tome otkud vino u Bačkoj, kada Srem nosi titulu vinarskog kraja, Dujmovič kaže da je između dva svetska rata na svakom salašu ovde bilo vinograda i pravilo se domaće vino. Vinogradi su počeli da nestaju kada je kod nas počela industrijska proizvodnja vina i piva. Ostalo je tek nekoliko entuzijasta koji su nastavili i usavršavali proizvodnju vina. Novo vreme donelo je nove sorte na tržište. Stručnjaci iz Sremskih Karlovaca su za ovo podneblje kreirali vrste „panonija“, „petra“ i „kosmopolit“. To su sorte koje se mogu uzgajati uz minimum tretmana hemikalijama. Dovoljna su jedno do dva prskanja sumporom ili bakrom.

U preduzeću „Vindulo“ zajedno sa Laslom Dujmovičem rade supruga i dve kćerke. Od zaposlenih, tu je tehnolog koji će uskoro imati pomoć, jer kćerka završava vinogradarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Ali, kako kaže Dujmovič, proizvodnja je lakši deo posla. Plasman je teži.

– Uskoro ćemo morati da angažujemo stručnjaka za marketing, prodaju, reklamu, praćenje tržišta. Na vinarskoj struci je da obrazuje potrošače kako bi znali šta kupuju i šta žele na trpezi. Na tržištu je danas mnogo industrijskih jeftinih vina koje zovu „mekvajn“ ali imaju dobru prođu. Veoma se traže i kvalitetna i skupa vina, a najteže se prodaje srednja kategorija. Mi smo se opredelili za kvalitet – kaže Dujmovič.

U asortimanu podruma „Vindulo“ zanimljiva su roze vina. Pažljivim odabirom grožđa, kroz dirigovanu fermentaciju, dobijeno je izuzetno vino „rosana“.

– Ali, sada treba objasniti kupcima da ovo vino nije „ružica“ već da taj program odlikuje nežno roze boja. Mislim da nam baš u pogledu edukacije i plasmana treba pomoć države. Pojedine poslove tu može da radi svaka vinarija za sebe, a neke poslove ćemo morati zajedno – priča naš sagovornik i podseća da su srpski vinari pre nekoliko godina posetili rajnske vinograde u Nemačkoj, gde se proizvodi čuveni „rizling“.

Očekivali su ogromne podrume, a za- tekli su male proizvođače udružene u zadruge. Oni imaju zajedničke mašine, raspored korišćenja te mehanizacije, objedinjenu nabavku. Tako se postižu značajne uštede i dobija kvalitetnija a jeftinija proizvodnja.

– Baš prilikom te posete videli smo da naša vina nisu lošije kontrolisana, niti manje kvalitetna od čuvenih rajnskih vina. Za sada izvozimo u bivše republike SFRJ. Nedavno smo se predstavili na sajmu u Sarajevu. Od kolega iz Austrije i Mađarske dobijali smo samo komplimente. Samim tim, ni plasman na tržište Evropske unije nije daleko – najavljuje naš sagovornik.

Za sada, u vinima poput „mirne bačke“, panonije“, „italijanskog rizlinga“ i „slatke eve“ uživaju domaći ljubitelji. U „Vindulu“ su posebno ponosni na novi brend „slatka eva“ – dezertno vino koje treba poslužiti na kraju ručka, uz slatkiše. Veoma se sviđa i gostima koji stižu na salaš.

Podelite ovaj tekst: