BIZNIS PORODICE APOSTOLOVIĆ: Mamina reč za uspeh

Da nije naišla svetska ekonomska kriza nameštaj porodične kompanije „4M“ bio bi u domovima mnogih evropskih zemalja ali i u Australiji i Americi

Zvuči neverovatno ali istinito. Ruži Apostolović, iz leskovačkog sela Palikuća, snahe Biljana i Snežana daju punu podršku u donošenju ključnih odluka programskih opredeljenja i rukovođenju uspešnom porodičnom firmom za proizvodnju nameštaja i drugih proizvoda od drveta „4M“. Da stvar bude još čudnija za prostore „južne pruge“, snahe uz svu podršku svekrvi, vrlo često vrše pritisak na svoje muževe i kritikuju ih kad ne urade ono što je „majka kazala“.

Sve je počelo kada je porodična firma „4M“ dugogodišnju zanatlijsku tradiciju proizvodnje šporeta od lima, 1993. godine promenila u delatnost prerade drveta. U novosagrađenom pogonu tapacirnice na oko 2.000 kvadrata, pokrenuli su proizvodnju nameštaja 2001. godine u selu Palikuća blizu Leskovca. Kupovinom poslovnog prostora u industrijskoj zoni Leskovca, preko puta železničke stanice, 2004. godine, stvoreni su uslovi za otvaranje najvećeg salona nameštaja na jugu Srbije, površine preko 5.000 kvadrata.

Danas firma „4M“ zapošljava oko 60 radnika u proizvodnji, maloprodaji i veleprodaji. U atraktivnim salonima u Leskovcu, Nišu, Bujanovcu, Vranju i Jagodini, pored nameštaja iz sopstvene proizvodnje, kupcima nude i savremen nameštaj najpoznatijih domaćih i svetskih proizvođača, modernog dizajna i vrhunskog kvaliteta izrade.

– Posle propasti drvoprerađivačkih preduzeća „Drvni kombinat“ i „Blagoje Nikolić“ iz Leskovca, „Danilo Bošković“ iz Grdelice i ŠPIK „Jablanica“ iz Bojnika, rodila se ideja da vrhunske majstore, koji su ostali bez posla, angažujem u našem preduzeću za proizvodnju nameštaja, priča za Ekonometar Ruža Apostolović, „alfa i omega“ porodične kompanije „4M“ i dodaje:

– Sinovima Jablanu i Bobanu, i njihovim suprugama Biljani i Snežani iznela sam svoj plan i otvoreno porazgovarala uz poslednje pitanje: Hoćemo ili nećemo?! Bilo mi je neobično drago kada su svi jednoglasno odgovorili – „hoćemo“, kaže ova otresita, vredna i veoma sposobna poslovna žena i dodaje:

– U biznisu nema emocija, ima samo poštovanja i doslednog sprovođenja dogovorenog, a mi to činimo.

Porodica Apostolović je brzo podelila zaduženja. Ruža je bila na čelu, vodeći poslovnu politiku i objedinjujući sve procese u okviru kompanije. Boban je zadužen za proizvodnju, Jablan za komercijalu, prodaju i propagandu. Snahe Biljana i Snežana su vodile prodajne salone, kao i administraciju za salone u Leskovcu i Palikući.

– Stalno imam uvid u svaki segment poslovanja, od nabavke sirovina, preko pripreme, proizvodnje, prodaje i naplate, naravno i plaćanja obaveza, kaže majka Ruža, kako je svi zovu.

Do sada Ruža nema nikakve zamerke na realizaciju plana. Direktorke i direktori (snaje i sinovi) rade za sebe i svoj interes i zato nastoje da sve funkcioniše kako treba.

– Na poslu sam, ne osam, već 20 i više sati. Kada imamo ugovoreni posao, ne spavamo. Radimo 24 sata. Vrlo često majka, moja supruga, brat Boban i njegova supruga, naša deca, zasučemo rukave, silazimo u pogon i radimo, kaže Jablan, pokazujući katalog koji je pratio izložene eksponate na nedavno održanom sajmu nameštaja u Beogradu.

– Osvajači smo mnogih priznanja na sajmovima i izložbama u zemlji, zemljama u okruženju i inostranstvu. Učešće na ovakvim svetskim manifestacijama nam pomaže da budemo u toku sa svetskim trendovima. Tako naš nameštaj nimalo ne zaostaje za evropskim i svetskim. Čak u nekim detaljima i prednjačimo, kaže Jablan Apostolović i dodaje da su odnedavno krenuli sa izvozom nameštaja u nekadašnje jugoslovenske republike i u zemlje u okruženju, a uskoro očekuje da se obnovi saradnja sa nekoliko poznatih svetskih trgovinskih kuća. Sva je prilika da će kvalitetan nameštaj „4M“ krenuti i preko okeana.

Po rečima Bobana Apostolovića, kao vrhunska sirovina koristi se kvalitetno drvo sa juga Srbije, ali često, na zahtev kupaca, upotrebe i atraktivne materijale iz inostranstva.

– Da nije naišla svetska ekonomska kriza naš nameštaj bi već bio u mnogim evropskim domovima, ali i u Australiji, Kanadi i Americi. Danas delimo sudbinu svih proizvođača nameštaja. Ide teško, ali moramo da izdržimo jer se već „vidi svetlo na kraju ekonomski kriznog tunela“, kaže Jablan i nastavlja:

– Lični dohoci zaposlenih se kreću u okviru republičkog proseka. Za proizvodnju kupujemo najsavremenije mašine. Uskoro počinjemo proizvodnju peleta i već imamo porudžbine.

Biljana i Snežana napominju da su red, rad i disciplina osnov uspeha.

– Nastojimo da sve ispoštujemo i nadamo se da ćemo uvođenjem novih programa ojačati prisustvo na tržištu i poboljšati finansijski efekat. To očekuju i najmlađi članovi porodice koji pored redovnog školovanja, slobodno vreme koriste da pomognu roditeljima u proizvodnji.

Podelite ovaj tekst: