Предузетницима 20 милијарди динара

Укупан буџет који ће ЕУ издвојити за помоћ српским МСП ове године износи 20 милијарди динара, у оквиру предприступне помоћи која обухвата укупно 3,5 милиона евра, наглашено на конференцији о јачању извоза МСП

preduzetnicima-20-milijardi-dinaraСектор малих и средњих предузећа у укупном извозу из Србије учествује са нешто мање од половине. Помоћ државе том сектору повећава се из године у годину. Прва транша бесповратних средстава за помоћ извозу у износу од 40 милиона динара, за око сто предузећа, недавно је подељена. Биће и новог конкурса, јер нису сва средства подељена. Поред тога, Агенција за страна улагања и промоцију извоза СИЕПА сваке године бесповратно подели око милион долара помоћи на стотинак предузећа. Та помоћ служи за финансирање пројеката (до 50 одсто вредности пројекта) за оне који су усмерени ка извозу.

Средства ће моћи да се користе за финансирање нове опреме, за наступе на тржиштима и повезивање са другим земљама, рекла је Јасна Матић, државни секретар у Министарству економије и регионалног развоја, на конференцији о јачању извоза МСП која је организована у оквиру ТАМ и БАС програма Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Европске агенције за развој (ЕАР), 7. маја у београдском хотелу Хајат.

Шеф политичког одељења делегације Европске комисије у Србији Есмералда Ернандез Арагонез оценила је да је у Србији добро урађена правна регулатива везана за развој МСП, али да је потребна још већа сарадња владе са тим предузећима што подразумева убрзано издавање дозвола и смањење администрације. Према њеним речима, укупан буџет који ће ЕУ издвојити за помоћ српским МСП ове године износи 20 милијарди динара, а дају се у оквиру предприступне помоћи ИПА која обухвата укупно 3,5 милиона евра. Од 2001. године кроз ТАМ програме у Србију је уложено осам милиона евра за 184 пројекта, од којих је 70 завршено а 94 је у току, док је за БАС програме од 2006. уложено 583.000 евра и ангажован је 71 домаћи консултант за 110 пројеката.

Ове године држава је обезбедила и кредитну подршку за МСП у вредности од око седам милијарди динара, која ће се одобравати предузетницима у висини од 500.000 до 2,5 милиона динара, док почетници могу да добију кредит у висини од 400.000 до 2,4 милиона динара.

Помоћ Европске уније

На овој конференцији је оцењено да наша МСП све више користе услуге агенција за осигурање и финансирање извоза АОФИ и SМЕCА, што им даје могућност да провере бонитет предузећа у иностранству, да унапред наплате фактуре које су добили, тако да уз мали дисконт, пре рока наплате могу да добију готова средства, што је за наше фирме велика помоћ. Према речима Јасне Матић, највећи проблем за наша предузећа представља чињеница да немају довољно информација о страним тржиштима, не знају каква је конкуренција и какви су трендови.

У добијању информација путем консултантских услуга имали смо велику помоћ ЕУ, која ће бити све већа. Заправо, она ће се повећавати онако како напредује наш пут ка ЕУ. То је за нас битно јер је то наше највеће извозно тржиште. Наше приближавање ЕУ доноси приступ фондовима које директно могу да користе предузећа, што до сада нисмо имали, подсетила је Јасна Матић.
Она је истакла да ће потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању много помоћи малим и средњим предузећима. Тиме ће се обезбедити сигурност и предвидивост нашег тржишта, што се директно рефлектује на кредитни рејтинг Србије.

Podelite ovaj tekst: