Драгоцена прела и посела

Циљ удружења је да отргне од заборава све лепо и драгоцено што је вековима стварано у српском народу

dragocena-prela-i-poselaСамо је мали број Београђана, случајних пролазника код Спортског центра „25. мај“ на Дорћолу, имао прилику и задовољство да се, бар за тренутак, сретне са обичајима српског народа које од заборава чува и за будуће нараштаје негује удружење и етноклуб „Прела и посела“ из Лазаревца.

Врелог поднева, 14. маја, свечано упарађени дошли су у српску престоницу да прикажу традицију свог народа кроз песму, игру, занатска умећа, обичаје који полако одлазе у прошлост. Захваљујући Привредној комори Београда и етноклубу „Прела и посела“ који су уприличили ову манифестацију, могли смо да се подсетимо, а неки први пут да виде, како се некада живело у Србији и који су се обичаји понегде задржали до данашњих дана.

Лазаревчани и мештани села ове београдске општине потрудили су се да на свој начин сачувају богату културну баштину српског народа. Њу кроз песму и игру негују малишани, чланови КУД Троноша из Корените, чланови фолклорне секције сениора. „Колубарски вез“, Милица Петровић славујског гласа, мали виолиниста Марко Милосављевић, хармоникаш, дечак Владица Миладиновић… игре и песме Мачве, Јадра, Вуковог краја.

Гости из Лазаревца подсетили су и на жалосну чињеницу да у околини Колу-барских рудника већ годинама нестају читава села. Да не би нестала и сећања на претке и корене који нас везују за тло завичаја, они упорно негују традицију очувања обичаја из давнина, а који, захваљујући ентузијастима, живе и данас, макар у пригодним приликама. Као својеврсни времеплов на минула времена подсећа вашар сточарства, сабор виолиниста, посета родној кући војводе Живојина Мишића, трпезе традиционалне хране које су на прошлогодишњој олимпијади у Истанбулу изазвале праву сензацију међу учесницима из 104 земље.

Удружење „Прела и посела“ истрајава и на развоју сеоског туризма. Српска кућа у Доњој Топлици, код Мионице, чува занимљиве предмете коришћене у старим српским домаћинствима, за које кажу да су „старији од Америке“.

Удружење чувара српске традиције и обичаја и етноклуб „Прела и посела“ посебно су поносни на организацију Свесрпског сабора изворног народног стваралаштва који је и ове године, традиционално, од 28. маја до 1. јуна одржан у Доњој Топлици, а 14. и 15. јуна окупиће поборнике на св. Тројице у Лазаревцу. Фрула, двојнице, гусле, стари занати и некадашња пољопривредна механизација, разбоји, колевке, ћилими подсећају на прохујала времена која не смеју да буду заборављена јер, како је речено у Београду, народ који изгуби традицију, изгубио је и своје биће. Опанчари, грнчари, лицидери, ткаље, терзије, преље и везиље неће дозволити да нова поколења забораве своје корене. На то је подсетио и Драгиша Симић, аутор светковине „Прела и посела“, најављујући дечаке и девојчице из Корените, српску лепоту и младост, којој је посветио стихове: „Нек Србија у опанку крочи, нараштају младом да сведочи. Нек покаже својим унуцима обичаје своје које има“

Podelite ovaj tekst: