Прилика за додатну зараду

Могућност да зараде имају сви радно способни који желе да раде само викендом или два, три сата дневно у супермаркетима или продавницама

poslovanje-pod-brendom-maxiСви стално запослени грађани, којима је потребна додатна зарада, али и они који немају посао, а желе да раде у Макси супермаркетима или Минимакси продавницама, могу до 15. фебруара да конкуришу за посао, за такозвани рад парт тајм. Компанија Делта запослиће до краја ове године око 1.500 радника који ће у супермаркетима бити ангажовани викендом, у време највећих гужви, или по неколико сати дневно.

Заинтересовани могу да конкуришу тако што ће се обратити пословођи радње у којој би желели да раде и што ће попунити формуларе. Они који добију посао, иду прво на обуку а потом на ново радно место.

Све информације о додатним пословима у Макси супермаркетима могу се добити бесплатним позивом на телефонски број 0800 35 37 030.

Ако је реч о запосленима којима би ово био додатни посао, они ће са послодавцем потписати Уговор о допунском раду и биће плаћени по сату рада. Незапослени грађани могу да поднесу пријаву за највише 60 одсто од пуног радног времена и имаће сва права предвиђена Законом о раду (здравствено и социјално осигурање, део топлог оброка, надокнаду за превоз и плаћен одмор).

Цена радног сата је око 120 динара, а уколико би се на пример, радило на месту касира 60 одсто од пуног радног времена, зарађивала би се плата од око 14.000 динара.

– Намеравамо да у периодима када су највеће гужве, потрошачима понудимо квалитетнију и бржу услугу. То можемо да остваримо једино ангажовањем радника који би у нашим продајним објектима радили само повремено – два до три сата дневно, само пре подне, поподне или викендом. Интересовање је велико и само за десетак дана пријавило се око 3.000 грађана, углавном незапослених. Ово је добра прилика за додатну зараду и за оне који имају посао, а средином фебруара објавићемо прве резултате конкурса, каже Сања Јевђенијевић, директорка Центра за развој људских ресурса у Делта малопродаји.

На овај начин, Делта уз мање трошкова дуплира број радника у одређеним временским периодима. Иначе, рад на неколико сати дневно (парт тајм), уобичајен је у свету. У Немачкој је, на пример, законом регулисано да послодавци у трговинама здравствено и социјално осигурање не уплаћују радницима који повремено раде и који тако зарађују до 400 евра месечно. Хубертус Рик, директор операције у Делта малопродаји, каже да и у САД стално запослење имају само менаџери и пословође, а да је у тој земљи чак 98 одсто радника у мегамаркетима и супермаркетима запослено по моделу парт тајма.

М. В.

Podelite ovaj tekst: