PROF. ALEKSANDAR KAVČIĆ: Od obrazovanja se ne sme praviti biznis kojem je cilj enorman profit

Cifru ne krijem. Da bi se pokrili svi predmeti osnovne škole, potrebno je oko 100 naslova udžbenika. Izraditi jedan naslov, dakle jedan udžbenički komplet, košta u proseku 10.000 evra. To znaju svi izdavači, i nema razloga tu cifru kriti od javnosti. Prostim množenjem, dođete do cifre od milion evra. Toliko je potrebno da se naprave svi udžbenici. Veliku većinu tog novca obezbedio sam ja od nagrade za svoj patent

Aleksandar Kavčić

Aleksandar Kavčić: Najveća mi je
satisfakcija u tome što delom pokazujem
da je Srbiju moguće promeniti

Primarni motiv je potreba za besplatnim obrazovanjem, moja želja, duboko lična, da baš svako dete ima dostupne i besplatne udžbenike tokom školovanja u osnovnoj školi. Da bi jedna mala zemlja poput Srbije bila konkurentna, potrebno je da sva deca imaju obezbeđeno besplatno obrazovanje, i da svi imaju jednak start na svom životnom putu. Niko ne zna iz kog malog mesta će poteći novi genijalac poput Tesle.

Ovako je naučnik i prof. Aleksandar Kavčić odgovorio na naše pitanje o tome zašto se opredelio za podelu besplatnih udžbenika (skidanjem kompletnog udžbenika sa sajta Fondacije). Startovao je u prvoj polovini januara 2021. i izazvao burnu reakciju drugih izdavača koji prodaju štampane udžbenike i uzimaju najveći deo kolača na srpskom tržištu udžbenika za koje se procenjuje da vredi oko 100 miliona evra.

U intervjuu za Magazin Biznis prof. Kavčić kaže da je pred nama svima imperativ da podržimo školovanje sve dece, bez obzira na imovinsko stanje roditelja.

– A zašto sam se odlučio da to uradim preko Fondacije? Gledao sam sa nevericom šta se dešava u Srbiji tokom poslednjih 30 godina. Frustriran sam nesposobnošću države da nešto bitno napravi po ovom pitanju, kao i praznim obećanjima političara koji decenijama šakom i kapom obećavaju besplatne udžbenike, a ništa ne urade čak i kada eventualno dođu u poziciju da upravljaju resursima. Pričom i obećanjima se možda mogu dobiti glasovi, ali dela se ne mogu ostvariti pričom, već samo radom. Kroz svoj naučni rad sam došao u situaciju da sada imam materijalne resurse za ostvarenje ovog cilja, i bacio sam se na posao.

• Kakvi su najnoviji rezultati, na primer, do početka februara? Koji su udžbenici na raspolaganju za besplatno korišćenje i kakva je poseta sajtu Fondacije?

– Interesovanje je veliko. Za prvih mesec dana skinuto je 10 terabajta, što je otprilike 100.000 udžbenika. Zadovoljni smo. Ovo je tek početak, za sada smo na sajt postavili samo udžbenike za III i VII razred, i delimično za VIII razred. Radimo na tome da na sajtu budu i udžbenici za sve ostale razrede osnovne škole.

• Da li Fondacija Alek Kavčić raspolaže samo vašim ličnim sredstvima ili prikuplja i druga sredstva za svoj rad? Da li se može znati o kom obimu sredstava je reč?

– Cifru ne krijem. Da bi se pokrili svi predmeti osnovne škole, potrebno je oko 100 naslova udžbenika. Izraditi jedan naslov, dakle jedan udžbenički komplet, košta u proseku 10.000 evra. To znaju svi izdavači, i nema razloga tu cifru kriti od javnosti. Prostim množenjem, dođete do cifre od milion evra. Toliko je potrebno da se naprave svi udžbenici. Veliku većinu tog novca obezbedio sam ja od nagrade za svoj patent. Ali Fondacija dobija i donacije, ne tražimo ih, ali su ljudi nekako spontano počeli sami da se javljaju. Za sada smo dobili oko stotinjak donacija, u vrednosti od 100 dinara do 20.000 dinara. One su nam jako bitne. Kada se neko ko ne zarađuje puno odrekne svojih 500 dinara i donira Fondaciji, to kod mene stvara veliku odgovornost.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • BRANKA PUDRLJA DURBABA, GLAVNI DIREKTOR ZA TRŽIŠTE VIP MOBILE: Vreme je da otvorimo novo poglavlje u našem poslovanju
  • ŠTA DONOSE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O PDV-u KOJE SU STUPILE NA SNAGU 1. JANUARA 2021.: Nova pravila u prometu – od građevinarstva do virtuelnih valuta
  • ŠTA MOŽEMO DA OČEKUJEMO OD NIS-a U 2021. GODINI?: Ulaganja vredna skoro 21 milijardu dinara
  • VOJIN ĐORĐEVIĆ, KREATOR I OSNIVAČ BRENDOVA VODAVODA I GORKI LIST: Dobrobit zajednice mora da ima prednost u odnosu na kratkoročni profit
  • PROJEKAT “STVARANO U SRBIJI”, POKRENUT PRE VIŠE OD POLA GODINE, BELEŽI ODLIČNE REZULTATE: Porodica čuvarkuća ima više od 500 proizvoda
  • KAKO ĆE COVID-19 UTICATI NA PROMENE U RITEJL SEKTORU: Ritejl parkovi u kovid krizi imaju prednost
  • NOVA KNJIGA LAZARA DŽAMIĆA „PUTEVI OKO ZNAKOVA“: Kako čitamo znakove kojima je naš put oivičen
  • PISMO IZ KANADE NA PRAGU NOVE 2021.: Kad kriza zakuca na vrata
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2021.
Podelite ovaj tekst: