SVAKI EVRO ULOŽEN U PODSTICAJ IZVOZA, SREDNJOROČNO DONOSI NOVIH 55 EVRA DODATNOG IZVOZA: Izvozna ofanziva i izvozni podsticaji u Austriji

Austrijski izvoz podstiče ekonomski rast, otvara nova radna mesta i obezbeđuje prosperitet u zemlji. Čak i u teškim, kriznim vremenima izvoz je snažan oslonac stabilnosti austrijske ekonomije i očuvanja radnih mesta.

Vera Vidović

Vera Vidović

Savezno ministarstvo za nauku, istraživanje i ekonomiju Austrije i Austrijska privredna komora (WKO) olakšavaju kroz kampanju „Izvozna ofanziva“ (IO), a pomoću različitih podsticajnih mera (go international), ulazak i pozicioniranje austrijskih privrednih subjekata na tržišta u inostranstvu. Novi period izvoznih podsticaja traje do 31. marta 2019. godine i ciljano podržava austrijske kompanije pomoću različitih mera usmerenih ka efikasnom otvaranju novih tržišta.

Taj podsticajni program (go international) sprovodi Agencija za spoljnotrgovinske poslove Privredne komore Austrije – Außenwirtschaft Austria (AWO) i time omogućava održivi razvoj i proširenje postojeće palete usluga koje se pružaju privredi. Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lejtl (Christoph Leitl) često ukazuje na rezultate studija austrijskih ekonomskih instituta, koje pokazuju da svaki evro uložen u podsticaj izvoza, srednjoročno posmatrano, donosi novih 55 evra dodatnog izvoza.

Bez obzira na to da li se radi o novim izvoznicima, o iskusnim izvoznicima koji žele da osvajaju nova tržišta ili o austrijskim investitorima koji se pripremaju za investiranje u inostranstvu, Privredna komora Austrije im u tome pomaže da pronađu pravi način, prave alate i mogućnosti koje će im omogućiti sigurniji i održiviji izvoz.

U te svrhe država je za tekući četvorogodišnji period, od 2015. do 2019. godine, izdvojila 56 miliona evra. Vicepremijer i ministar Saveznog ministarstva za nauku, istraživanje i ekonomiju Austrije Rajnhard Miterlajhner (Reinhard Mitterlehner) i predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lejtl smatraju da će nova izvozna ofanziva omogućiti da se još najmanje 8.000 privrednih subjekata iz Austrije nađe aktivno na inostranom tržištu. Time bi broj izvoznih preduzeća u Austriji premašio 60.000. Oni smatraju da tajna uspeha austrijske izvozne privrede leži u velikom broju malih i srednjih preduzeća, njihovim inovacijama, fleksibilnosti i širokom spektru njihove ponude. Zahvaljujući efikasnim merama ekonomske politike, broj izvoznika je u Austriji za poslednjih 15 godina više nego učetvorostručen.

Piše: Vera Vidović, MSc economy

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA: “Jak puls” za jubilarnih 60 godina
  • NEMAČKA KOMPANIJA POZIVA SRPSKE FIRME: Postanite Simensovi dobavljači
  • SENIOR HOUR U ORGANIZACIJI SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Veče sa Milanom Petrovićem
  • KONFERENCIJA O BEZBEDNOSTI HRANE ”ŠTA JEDEMO?”: Sve veći standardi u bezbednosti hrane
  • DOGAĐAJI: Nove perspektive za ženski biznis
  • U FOKUSU: Uspešne priče Šumadije
  • DUNAV OSIGURANJE NUDI POGODNOSTI ZA OSIGURANJE IMOVINE: Najsigurniji prijatelj doma „Čuvar kuće“
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Prvi radni dan – korak do sna
  • VALERIJ ARAKELOV, JERMENSKI BIZNISMEN, VLASNIK RIMSKIH TERMI U SLOVENIJI: Vreme je za modernizaciju banja
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2016.
Podelite ovaj tekst: