SLAVIŠA TASIĆ: Evro više neće padati u odnosu na dolar

Ko nije kupio dolar pre njegovog rasta bolje je da sada to ne radi. Deo novca koji ECB upumpava u evropsku privredu će se preliti u Srbiju. To će povećati likvidnost i pritisnuti kamate naniže. Povećana tražnja iz evrozone će pozitivno delovati na naš izvoz. Pošto se dinar spušta zajedno sa evrom, izvoznici će profitirati i od nižeg kursa prema ostalim valutama

Slaviša Tasić

Slaviša Tasić

U slučaju daljeg pada evra i eventualne inflacije, Evropska centralna banka (ECB) će napustiti politiku kvantitativnih olakšica, odnosno štampanja para i upumpavanja 60 milijardi evra mesečno u evropsku privredu. U tom slučaju ECB, koja je najkonzervativnija centralna banka na svetu, može da revidira svoju politiku monetarnog popuštanja. Ne očekujem da će biti agresivna i istrajna u meri u kojoj su Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija i Japan.

Ovo su predviđanja Slaviše Tasića, profesora na Univerzitetu Meri, u Severnoj Dakoti u SAD, koji tamo živi i radi duže od decenije, a stručna srpska javnost ga zna kao saradnika portala „Tržišno rešenje”. Sa njim smo razgovarali o tome na koliko niske grane će pasti evro, koji poslednjih meseci slabi u odnosu na dolar, kakve turbulencije to može da izazove u svetskim tokovima kapitala, kao i kako će u toj valutnoj buri proći Srbija.

• Mnogi ekonomisti smatraju da će zbog nesklada u politikama koje vode ECB i američke Federalne rezerve (Fed), vrednost evra pasti ispod vrednosti dolara. Kakva su vaša očekivanja?

– Najbolja prognoza budućeg kursa valute je njen sadašnji kurs. U sadašnji kurs uključena su i očekivanja budućeg ponašanja valute i centralne banke koja je za nju zadužena. Zato mislim da evro neće dalje padati. Ali to očekivanje samo preslikavam iz očekivanja tržišta, jer i teorija i praksa kažu da je to najpouzdanija metoda.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • DODELJENE VIRTUS NAGRADE ZA 2014. GODINU Nacionalna nagrada za Hemofarm
  • 59. MEĐUNARODNI SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA Korak u budućnost
  • DODELJENO 12 PRESTIŽNIH MBA STIPENDIJA Usavršavanje najboljih srpskih menadžera
  • METODOLOGIJA STRATEŠKOG PREOKRETA ZA VLASNIKE MSP Ne tražite izgovor za neostvareno
  • POSLOVNA SAZNANJA Samo za uspešne
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Koučing – put uspeha
  • FILIP KOTLER I FERNANDO TRIAS DE BES: LATERALNI MARKETING (5) Životni ciklus proizvoda se dramatično skraćuje
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2015.
Podelite ovaj tekst: