ŠTA NAJBOLJE OPISUJE KAKO SMO RADILI I FUNKCIONISALI U GODINI KOJU JE OBELEŽILA PANDEMIJA: Naše reči godine – prilagodljivost, podrška i solidarnost

I Kolinsov i Oksfordov rečnik su u svojim tradicionalnim izborima reči koje su obeležile godinu za nama, odabrali srodne reči i pojmove – od potpunog zatvaranja i karantina, preko fizičkog distanciranja, sve do „mehura podrške“.

Aleksandra Kosanović Strižak

Svaka od njih i sada značajno odzvanja, a neke nove se naziru u 2021. godini. Nadamo se da će biti optimističnije.

Za nas koji se dobrim delom bavimo rečima, u ovom slučaju u okviru komunikacija i marketinga, one su posebno važne. Često, od presudne važnosti. Koje reči bi najbolje opisale kako smo radili i funkcionisali u godini koju je obeležila pandemija?

Podrška, solidarnost i ljudski interes

U Erste banci, još više nego ranije smo razmišljali o ključnim pitanjima kao što su – koji je interes zajednice u novim okolnostima, koji je ljudski element priče koju želimo da ispričamo? Kako se ona odnosi na trenutnu zdravstvenu, ekonomsku ili opštu situaciju u društvu?

To su bili motivi ili „filteri“ naših priča i poruka, bilo da su se ticale uloge naše banke i reakcije na posledice pandemije, proizvoda i usluga kojim podržavamo klijente u novoj situaciji, ili finansijskih znanja u okviru programa finansijske edukacije #ErsteZnali, a koja su postala još važnija u neizvesnim okolnostima.

Takođe, bilo je veoma važno da klijentima na vreme i na jasan način saopštimo sve promene koje mogu da ih se tiču, novine koje nudimo, a koje mogu zaista da im znače kao podrška u aktuelnoj situaciji.

Vremena je često bilo malo, a situacija se menjala iz dana u dan. Međutim, upravo u takvim okolnostima se pokazalo koliko su važni uzajamna solidarnost, podrška i zajedništvo kolega. To se odnosi na sve koleginice i kolege u banci, koji su pokazali veliku posvećenost kako bi posao neometano tekao, usluga bila besprekorna, a mi svi zajedno zaista radili kao jedan.

Razmišljali smo o tome kako je pandemija uticala na klijente i na koje dodatne načine možemo da ih podržimo, uz naše znanje i iskustvo. I ranije smo im pružali promotivnu podršku, ali smo u pandemiji otišli korak dalje i pripremili TV i onlajn kampanju za one kojima je mogla dosta da znači – mikro, mala i socijalna preduzeća.

Na taj način smo želeli da im pomognemo da se u javnosti što više čuju njihove pozitivne i autentične priče. Da u okolnostima u kojima tema pandemije preovladava, oni koji veruju u ono što rade i za to se bore u vanrednoj situaciji budu inspiracija i ohrabrenje, a posebno u smislu pokretanja solidarnosti sa privredom. Sudeći po reakcijama, u tome smo i uspeli. Veoma smo ponosni na rezultate takve podrške.

Sve ove aktivnosti podrazumevale su brzu adaptibilnost novonastaloj situaciji. To znači i da smo se u nesigurnim vremenima fokusirali na štednu ponudu i osiguranje kao doprinos finansijskoj stabilnosti, kao i digitalne servise pomoću kojih klijenti mogu svoje potrebe da ispune na lakši i zdravstveno bezbedniji način. Tokom čitave godine, ostali smo otvoreni i dostupni, kao i u prethodnih više od dva veka postojanja naše banke.

Fleksibilnost i brzo prilagođavanje

Odlučili smo i da značajan deo sredstava usmerimo na one kojima su bila preko potrebna – zdravstvene ustanove širom zemlje. Nismo zaboravili ni na važnost kulture i umetnosti u pandemiji, pa smo podržali Beogradski festival igre, Bitef, izložbu „Alan Ford trči počasni krug“, Festival nauke, 125 godina Prirodnjačkog muzeja…

Svima nam nedostaje više međusobnih kontakata i mogućnosti da se sretnemo. Onlajn komunikacija koja je obeležila godinu je sa svim svojim mogućnostima ipak manje sadržajna i efikasna nego razgovor uživo.

Na kraju prošle godine, praznična kampanja naše Erste Grupe i emotivna priča o deki Edgaru bila je upravo odgovor na temu ograničenih kontakata i izolacije. Dotakla se i pitanja pozicije naših najstarijih i ukazala na to šta je sve moguće kada brinemo jedni o drugima i kada verujemo u sebe.

Mislim da će to ostati ključno i u ovoj godini. U prošloj smo mnogo naučili, a uprkos izazovima rezultati nisu izostali, uz prilagodljivost, podršku i solidarnost.

Prognoza reči godine 2021? Nije najzahvalnije davati je. Nadam se „zdravlju“, „oporavku“, „zagrljaju“. Do tada, u svemu što radimo, imperativ je na tome da budemo tu jedni za druge.

Podelite ovaj tekst: