„STEFAN“: Porodični biznis zapošljava 100 radnika

U ariljskoj fabrici radi 30, a u veleprodajnim trgovinama u Arilju, Beogradu i Novom Sadu još 70 radnika. Plate stižu na vreme, svako treće dete rođeno u porodici zaposlenih dobija po 1.000 evra

„STEFAN“: Porodični biznis zapošljava 100 radnika

Sa 19.000 stanovnika opština Arilje je jedna od retkih u Srbiji koja zapošljava 6.500 ljudi, i to uglavnom u malim i srednjim preduzećima. Po ostvarenom stepenu ekonomskog razvoja zauzima visoko treće mesto u odnosu na svih deset opština u Zlatiborskom okrugu. U ovoj maloj varoši, koju smo posetili poslednjih dana 2013., još krajem sedamdesetih godina minulog stoleća „primilo se“ privatno preduzetništvo. Za Arilje je bitna i činjenica da nije bilo privatizacionih lomova: društvene firme nisu propadale kao u većini srpskih gradova u kojima su radnici, praktično, preko noći ostajali bez posla. Preduzetnički duh, koji je karakterističan za Arilje i njegove meštane, imao je za rezultat da su sami radnici otkupljivali, deo po deo, neke propale državne firme, pa ulagali novac i znanje kako bi ih obnovili i učinili profitabilnim. Jedna od hiljadu privatnih firmi u Arilju, danas prepoznatljiva pod imenom „Stefan“, već godinama proizvodi kućni tekstil, dok je na samom početku rada, pre dve i po decenije, njen program činila proizvodnja naramenica, tekstil i trikotaža za decu i odrasle.

Generalni direktor Milutin Stefanović diplomirao je 2003. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Sadašnju funkciju u kompaniji ustupio mu je stric Miloš, takođe diplomirani ekonomista. Ovu uzornu tekstilnu firmu vode stric Miloš i Milutin. Firma „Stefan“ zapošljava trideset radnika u ariljskoj fabrici i sedamdeset u veleprodaji, beležeći zadovoljavajući rast i stabilan finansijski bilans. Krizni ekonomski udar 2009. pogodio je i ovu kompaniju, ali se „Stefan“ vrlo brzo oporavio i nastavio postepeni razvoj.

Milutin Stefanović, otac troje dece, sa entuzijazmom govori o uspesima firme, naglašavajući da su najstabilnije stubove u „Stefanu“ postavili otac Đorđe i stric Miloš, još pre dve i po decenije. Velika i složna porodica (deset članova porodice radi na raznim poslovima u firmi) razvijala je radne navike i kod najmlađih, vaspitavajući ih da poštuju moralne principe i imaju zdrav odnos prema radu. Rezultati tako postavljenih ciljeva evidentni su: „Stefan“ ostvaruje promet od 370 miliona, odnosno čist prihod od 30 miliona dinara godišnje. „Stefan“ ne uzima kredite, a zakasnela potraživanja pristižu kao posledica loše efikasnosti naših sudova. U moderno izgrađenoj i opremljenoj poslovnoj zgradi pokraj glavnog puta Požega– Ivanjica, u mašinskom parku i administraciji zaposleno je pedesetak radnika koji radne obaveze ispunjavaju sa neskrivenim zadovoljstvom. Ne izostaju ni posebne finansijske nagrade za izuzetno dobro obavljen posao. Svako treće dete rođeno u porodici zaposlenog u „Stefanu“ dobija 1.000 evra, a pozajmice iz fabričkog fonda dobijaju svi kojima je potrebna veća suma novca za radove u kući ili stanu.

Plate stižu redovno, a od učinka svakog pojedinca zavisi i suma dodatnih prihoda. „Stefan“ zapošljava i pedeset ljudi u veleprodaji, i to u predstavništvima u Beogradu i Novom Sadu. Firma „Stefan“ izvozi 15 procenata svoje proizvodnje, uglavnom u zemlje regiona. Milutin Stefanović izuzetno dobro poznaje situaciju u privredi Srbije i zato pruža podršku ministru privrede Saši Raduloviću. Stefanović veoma ceni ministrovu sintagmu: „U Srbiji je skupo proizvoditi, a jeftino je imati“. Saglasan je sa potezima Ministarstva privrede, a Zakon o radu smatra važnim Vladinim pozitivnim potezom.

Kao predsednik jednog od najuspešnijih udruženja preduzetnika u Srbiji sa 130 članova, Milutin Stefanović za Ekonometar kaže i sledeće:

– Mi preduzetnici iz Arilja apsolutno podržavamo usvajanje novog Zakona o radu. Smatramo da je još bitnije da se zakoni poštuju u celoj Srbiji, jer smo svesni činjenice da je praksa pokazala da se usvojeni zakoni ne poštuju. Zato je veoma važno da se ubuduće insistira na njihovom poštovanju. To bi bio izuzetno značajan korak za kretanje naše ekonomije u pozitivnom smeru. Lično sam uveren da je dobar pravac za koji se odlučilo Ministarstvo privrede. Očigledno je da sindikati, koji se protive novom Zakonu o radu, zapravo, štite prava zaposlenih na štetu nezaposlenih – kaže Milutin Stefanović.

Naš sagovornik naglašava da i nezaposlene, ustvari, finansira privatni biznis, odnosno zaposleni u privatnom sektoru, davanjem velikih materijalnih sredstava državi, odnosno fondovima iz kojih se izdvaja socijalna pomoć za sve veći broj nezaposlenih. Na mesečnu zaradu od 25.000 dinara po radniku– koji preduzetnici, naprimer, izdvajaju za svakog zaposlenog, čak 65 procenata odlazi državi. Umesto da se više novca nađe u koverti radnika, napominje Stefanović, pare odlaze u državni budžet i često se neracionalno troše. Zato je izuzetno značajna poruka ministra privrede da se moraju smanjiti ogromni izdaci privatnog sektora, kao što je bitno i početi ozbiljan rad na smanjenju crnog tržišta.

Stefanović naglašava da je proizvodnja i prodaja kvalitetnih proizvoda kućnog tekstila osnovni cilj poslovanja kompanije „Stefan“. U okviru ove firme u Arilju, od samog nastanka, kao posebna poslovna jedinica radi i mala robna kuća koja nudi čitavu paletu proizvoda neophodnih svakom domaćinstvu – bela tehnika, kućna tehnika, mobilni telefoni, računari, boje i lakovi, šrafovska roba, razne vrste alata, oprema za vodovod i elektromaterijal.

Podelite ovaj tekst: