STIVEN VORDSVORT, AMBASADOR VELIKE BRITANIJE: Profit je odlučujući motiv za bilo kog investitora

Britanski investitori će doći ovde ako su uslovi za poslovanje dovoljno atraktivni. Zato je na Vladi Srbije da predstavi poslovni potencijal Srbije i da objasni kako će pomoći investitorima da uspeju ovde

Stiven Vordsvort

Trgovinski odnosi između naše dve zemlje u stalnom su porastu tokom poslednjih nekoliko godina. Bilateralna razmena prošle godine je dostigla 432 miliona dolara, što je povećanje od 20 odsto u odnosu na 2007. godinu. Međutim, još uvek postoji puno potencijala za rast trgovine. Ekonomsko odeljenje u našoj ambasadi je veoma aktivno u promovisanju poslovnih prilika koje postoje u Srbiji. Posla ima čak i tokom aktuelne krize – ocenio je Stiven Vordsvort (Stephen Wordsworth), ambasador Velike Britanije u Srbiji, u razgovoru za Magazin Biznis.

U intervjuu za naš magazin, ambasador Vordsvort govori o dosadašnjim britanskim investicijama u Srbiji, mogućnostima za bolju saradnju, o potrebi da Srbija popravi svoje pozicije na svetskim listama konkurentnosti i – o svom porodičnom stablu u kojem postoji veza sa srpskim precima još u srednjem veku!

• Od 2001. godine do kraja 2008. britanski ulagači u Srbiju su investirali oko 300 miliona dolara. Time se Velika Britanija stavila na 7. mesto po poreklu investicija. Kako povećati učešće britanskih ulagača u srpskoj privredi?

– Profit je donja granica za bilo kog investitora. Potencijalni investitori žele da odmere priliku da zarade novac prema rizicima, kao što je potencijalna politička nestabilnost, prepreke za nesmetano funkcionisanje njihovog poslovanja, itd. Dakle, ukratko, britanski investitori očekuju da vide da li postoje uslovi u Srbiji za obavljanje uspešnog posla.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: