STRAUSS ADRIATIC: sjajan primer kako funkcionišu velike kompanije u doba korone

„Kada su vesti iz Kine počele da stižu do nas, svi smo se odmah usmerili na aktivnosti koje će sprečiti ozbiljnije posledice pre svega po zaposlene i potrošače, ali i po poslovanje kompanije. Setili smo se svih knjiga koje smo čitali o kriznom menadžmentu, a za koje nismo verovali da će nam biti potrebne… I krenuli u primenu“, iskustva svoje kompanije prenosi nam Ivana Canić, direktorka sektora za ljudske resurse u Strauss Adriatic-u

Ivana Canić

Svesni da je brza reakcija ključna, još 2. marta oformili su Korona krizni tim i pristupili preventivnim merama u skladu sa preporukama Strauss Grupe i sanitarnog inspektora.

Preduzeti su i prvi koraci

Uveden je rad od kuće za sve zaposlene za koje je to moguće. Pošto je rad od kuće za mnoge novina na koju se treba navići, pogotovo zbog toga što su i škole i vrtići zatvoreni, pa deca ostaju sa roditeljima, zaposlenima je poslat kratak vodič za lakšu organizaciju rada od kuće, što je mnogima bilo od velike koristi.

Zaposleni u prodaji su među prvima u zemlji dobili svu zaštitnu opremu. Skraćen je rad na terenu svih unapređivača prodaje i zaposlenih u distribuciji. Svakodnevno se vrši prioritizacija kupaca, kako bi se ostvario optimalni kontinuitet poslovanja, ali pre svega da se zaštite zaposleni i potrošači. Ivana ističe da nije samo menadžment reagovao pravovremeno i sa ljudskom brigom za sve zaposlene: „Kafići i restorani su zatvoreni pa su se kolege iz Horeca kanala angažovale da pomognu zaposlenima u magacinu, fabrici i prodaji.“

Kolege u proizvodnji nesmetano rade i briga o njima je prioritet. „Redovno se vrši dezinfekcija svih poslovnih prostorija i ograničili smo posete fabrici Doncafé“, objašnjava proceduru Ivana i dodaje da je naročita pažnja posvećena zaštiti zaposlenih koji su stariji od 60 godina, roditelja sa malom decom, kao i zaposlenih koji imaju hronične tegobe.

Informisanje i komunikacija

Transparentnost, redovno informisanje i podrška doprinose motivaciji i pozitivnom duhu smatraju u Strauss Adriatic-u i zato su u svakodnevnoj komunikaciji sa svim zaposlenima: „Briga o kolegama nam je prioritet. Od početka epidemije u našoj zemlji, Korona krizni tim Strauss Adriatic-a konstantno informiše zaposlene o važnosti preventivnih mera, o poželjnim načinima ponašanja i zaštiti za vreme epidemije. Takođe, pozvali smo sve koleginice i kolege da se jave u slučaju strahova, brige, pitanja ili ukoliko prepoznaju rizike“, svedoči Ivana o aktivnostima HR službe u vreme pandemije tokom koje se sva komunikacija vrši preko emaila, viber grupe i interne Facebook stranice, i dodaje „sadržinu komunikacije smo u potpunosti prilagodili trenutnoj situaciji. Tako smo, kako bismo zaposlene inspirisali kako da ispune vreme koje provode u domovima za vreme policijskog časa, poslali linkove za webinare, da ukoliko žele na pravi način unaprede sopstvene veštine.“

Deo zajednice i briga o najugroženijima

Strauss Adriatic je kompanija koja se uvek trudila da bude istinski deo zajednice u kojoj posluje. To se ogleda i u društveno odgovornom poslovanju, brizi o životnoj sredini, ali i u tome što je uvek tu za one kojima je u teškim trenucima pomoć najpotrebnija.

“Situacija sa pandemijom korona virusa sve nas je pogodila i na profesionalnom i na ličnom nivou. Niko nije imun na ovo što se dešava. Mi smo se odmah dogovorili da pomognemo koliko i kako možemo. Uključili smo se u akciju Privredne komore Srbije i donirali domaću Doncafé kafu za pakete namenjene najugroženijim beogradskim penzionerima. Takođe smo mislili i na naše lekare. Svakodnevno im aplaudiramo, gledamo u njih sa najvećom nadom i poverenjem i zato nam je zadovoljstvo što barem malo možemo da oplemenimo njihovu svakodnevicu. Beogradskim bolnicama Dragiša Mišović, Kliničko-bolničkom centru Zemun, Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni Front i Gradskoj bolnici smo donirali domaću kafu i šoljice, a isto smo uradili i sa Kliničkim centrom u Kragujevcu. Planiramo da i u narednom periodu nastavimo sa ovom vrstom simbolične podrške lekarima širom Srbije“, deli Ivana planove za podršku svoje kompanije.

Strauss Adriatic

Novi projekti inspirisani novim okolnostima

Situacija sa pandemijom dodatno je inspirisala menadžment da se angažuje na novim projektima i prilagodi poslovanje trenutnim uslovima rada. „Jedan od odličnih projekata koji smo pokrenuli je kafa kod kuće, isporuka kafe potrošačima. Paket sadrži 5 kesica Doncafé Moment kafe od 200 grama i dve poklon šoljice iz edicije Tokio 2020. Ponosni smo na to što nam ni sekunde nije nedostajalo pozitivnog stava i inspiracije. Kada sve prođe, pamtiću ovaj period po istaknutom timskom radu“, kaže Ivana Canić.

 

Strauss Adriatic je i svoju komunikaciju ka potrošačima prilagodio na odgovoran i inovativan način. Ostanite kod kuće, Budiša Vam donosi kafu!

 

Podelite ovaj tekst: