TV SLIKE I PRILIKE: Štednja kao azbuka života

Malim ekranom jezdi glumac Nenad Jezdić koji se svojevremeno proslavio u TV spotu, u ulozi galantnog kuma koji sve poklanja mladencima. Sada poziva na racionalnost. Moji deca i žena, moja kuća, moj posao, moji prijatelji, moja banka i – moja štednja, govori u TV spotu koji bi trebalo da obeleži osnovna uporišta normalnog, mladog čoveka koji na budućnost gleda s optimizmom

Piše: Branislava Džunov

Kad god sednem za kompjuter borim se sama sa sobom: kako da napišem tekst a da ne pomenem Međunarodni monetarni fond. To nije moguće, to bi bilo zatvaranje očiju pred stvarnošću. Jer, MMF igra važnu ulogu u razvoju srpske države i privrede, pa samim tim i u životima svakoga od nas.

Zato je poslednji dolazak delegacije ugledne svetske asocijacije, krajem oktobra i početkom novembra, bio i ostao tema dana na televiziji i u ostalim medijima. Uglađeni i ozbiljni ljudi, sve govore na note. Novinar Zoran Stanojević je uspeo da sazna da su ih, ovi naši, služili vinom na Oplencu i da su gosti bili oduševljeni. A mi mislimo, oni samo drže digitrone u rukama i računaju… Nisu valjda morali da ih ošamute…

Ali, manimo se šale, vratimo se dogovoru u kojem svaka reč ima više značenja, pa su posle naši ministri i bankari morali da nam objašnjavaju šta nam je poručeno iz MMF-a. Traže rezanja i reforme a nešto su se okomili na jadne penzionere. Uslovljavaju da se pozajmljeni novac pametno troši. Kao da je to lako u ovoj zemlji.

Dan posle odlaska MMF delegacije, svako je imao svoje objašnjenje. Diana Dragutinović kao da je odahnula, ali se ne hvali mnogo. Sve nešto oprezno i kroz zube. Dok je s njom gostovao u Oko magazinu“ na RTS 1, Radovan Jelašić je, takođe, okolišao. Suzdržano je komentarisao postignuto povlačenje novih novčanih tranši, da bi kasnije, u novinama, sve što je mislio – izrazio u jednoj rečenici: „Tek nas čeka stezanje kaiša“.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: