TV slike i prilike: Blaženo nerazumevanje

 

Koliko danas vredi evro taj podatak televizija pedantno, svakodnevno saopštava u informativnim emisijama. Najčešće, ništa dalje i ništa više, time se, za prosečnog gledaoca, zaokružuje svako (sa)znanje o ekonomiji i privredi. Sve se svodi na cifru u stalnom vrludanju, a šta sve ona podrazumeva, to je već u sferi lakomislene odbrane sadržane u rečenici iz „Prohujalo sa vihorom“: misliću o tome sutra.

Piše: Branislava Džunov

Televizija ima moć da ubedi, sugeriše, podstakne, objasni. Uprkos činjenici da ekonomska kriza slama sisteme i države, što našu situaciju čini još složenijom i težom, naši TV kanali i dalje više forsiraju političke nego ekonomske i privredne teme. Skoro do savršenstva je ravijena mimikrija zasnovana na zameni važnosti. I to kao da nikome ne smeta, svi se prave nevešti. A neki su zaista nevešti…

Ne može se reći da prolaz do širokog TV auditorijuma nemaju političari ekonomskog usmerenja, monetarni eksperti i analitičari profesorskog obrazovanja, li njihovo prisustvo na malom ekranu je najčešće ekscesnog karaktera. Reaguje se na dramatičnu vest. Kad se uvode sistemske mere. Kad je to neophodno nekom ministru. Kad se globalno nešto pomera u bilo kom smeru, prema srpkoj patentiranoj formuli – kako padne. Ništa trajno i istrajno.

Opširnije u štampanom izdanju

 

Podelite ovaj tekst: